“Voetbalvlegel”

“Voetbalvlegel”

9 april 2020 12:00


Het is november 1929 en de reserves van ASC wachten nog steeds op hun eerste competitiezege. Het Haagse VIOS is te gast aan de Kempenaerstraat en draait nog volop mee in de top. Bovendien telde ASC een aantal invallers. Hierdoor moest het grootste gedeelte van de wedstrijd verdedigd worden. De sterren stonden dus bepaald ongunstig en menigeen twijfelde aan een goede afloop. De voetbalwijsheid “de bal is rond” is echter van alle tijden; laten we daarom het uitgebreide verslag van deze wedstrijd maar eens volgen.

Op de meest fantastische wijze is het, overigens door Gaykema vrij goed beschermde, roodzwarte doel tallooze malen aan doorboring ontkomen, terwijl aan de overzijde de Leidsche voorhoede gedurende de eerste helft een even merkwaardige als ongekende schotvaardigheid ten toon spreidde, waarvan niet minder dan 6 doelpunten het gevolg waren.

ASC ging met een uiterst comfortabele 6-1 voorsprong aan de thee, maar desondanks was men in het roodzwarte kamp nog lang niet gerust op een gunstige uitslag: “hetgeen niet zonder reden was, want na de hervatting volgde aanval op aanval op het heiligdom der thuisclub en werd geleidelijk de stand tot 6-4 teruggebracht. Doch in het laatste kwartier kwam rood-zwart weer een weinig los en zoo slaagde ASC er in een zwaar bevochten zege uit het vuur te slepen.

De gemoederen waren door deze malheur bij sommige tegenstanders enigszins verhit geraakt: “even voor het einde werd één der tegenstanders, die zich reeds eerder aan unfair spel te buiten was gegaan, zeer terecht door arbiter Guldemond uit het veld gezonden. Tot de verzamelde menigte op de tribune heeft het bestrafte, en buitengewoon verontwaardigde jongmensch, dat het praedicaat “voetbalvlegel” ten volle verdiende, daarop een vurige “toespraak” gehouden, waarin kond werd gedaan van de wraak, die in den returnwedstrijd in de Residentie, zal worden genomen....

De verslaggever van dienst was niet helemaal gerust op een goede afloop, getuige z’n laatste volzin: “wij hopen dat de NVB van deze voornemens op de hoogte wordt gebracht. De bond heeft onlangs een actie tegen spelverruwing aangekondigd. Welnu men kan hier dadelijk aan den arbeid tijgen….!

good_o.jpg

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!