Jeugdige cricketpareltjes

Jeugdige cricketpareltjes

21 juli 2020 17:45


Nu zijn het ‘veteranen’, maar toen (in 1960) waren het blozende knapen in de bloei van hun leven. Zij konden immers de hele wereld aan. En dan hebben we het over Roel Veldhuizen, Piet van Amerom en Felix Olthuis. Hun niet geringe cricketcapaciteiten waren ook de bobo’s van de cricketbond ter ore gekomen en zo kon het gebeuren dat zij gedrieën geselecteerd werden om in het officiële jeugdelftal van de Haagse Cricketbond (H.C.B.) te spelen tegen het gevreesde Whitgift College uit Engeland.

Het was voor de eerste keer in de geschiedenis van Ajax dat drie van haar jeugdspelers voor een officiële wedstrijd gevraagd werden en alle drie hebben zij bewezen dat hun keuze voor dit select gezelschap gerechtvaardigd was. Felix deed een prima vang achter de palen. Roel was de meest correcte bowler (1-22) en Piet deed uitstekend veldwerk.

Desalniettemin verloor het H.C.B.-elftal met uiterst gering verschil: H.C.B.-jeugd 161 voor 8 (gesloten) en Whitgift 162 voor 8.

Van deze wedstrijd zijn helaas geen beelden in het A.S.C.-archief, daarom een foto van een jaar later (1961) waarop het drietal te zien is. Roel Veldhuizen, staand derde van links; Felix Olthuis, geknield tweede van links en geknield in het midden Piet van Amerom.

De foto is overigens gemaakt ter gelegenheid van de wedstrijd Ajax-combinatie tegen Ox CC (Oxford) uit de oertijd van de 2-jaarlijkse crickettour.

cricket.jpg

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!