In eigen voet geschoten!

In eigen voet geschoten!

5 november 2020 13:30


In 1915 worden de bewoners van Oegstgeest opgeschrikt door het volgende bericht in de plaatselijke courant:
“F. van der M. te Leiden heeft op 14 september op het terrein van “Ajax” met een geweer geloopen en met hagel geschoten in gesloten jachttijd.”
Van der M. moet zich voor dit vergrijp voor het gerecht verantwoorden.
Beklaagde geeft toe dat hij dien dag met anderen op het terrein van Ajax is geweest. Zij hebben zich geoefend in ’t schieten en hebben geschoten op een blikje dat in de hoogte werd geworpen.
Of dit misschien betekende dat er bij Ajax een afdeling kleiduivenschieten in oprichting was, vermeldt het verhaal helaas niet…..

De heer Felix Driessen, voorzitter van Ajax, als getuige gehoord, bevestigt het gesprokene van beklaagde. Daarenboven deelt hij mede, dat het terrein afgesloten is en niet toegankelijk voor een ieder. Het bestuur van de vereeniging had verlof tot deze schietoefening gegeven.

De ambtenaar bij het O.M. was van meening dat het terrein niet zoo afgesloten is of er kunnen hazen komen. Komen deze, dan zou de mogelijkheid niet uitgesloten zijn, dat er op geschoten wordt, hetgeen in gesloten jachttijd natuurlijk uit den booze is!

Na verhoor van den rijksveldwachter Teyn eischte het O.M. een boete van 3 gulden of 1 dag op water en brood.

Het is maar goed dat in 1915 de Juffermansstraat nog niet was aangelegd en de duiven van Krijn nog in het ei zaten, anders waren er zeker ongelukken gebeurd!

Op onderstaande afbeelding rijksveldwachter Teyn, in Oegstgeest beter bekend als ‘De Ballenjatter’.

teyn.jpg

 

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!