Tante Betje doet verslag

Tante Betje doet verslag

26 november 2020 12:00


Tegenwoordig komen de wedstrijdverslagen van A.S.C. 1 wat betreft de lengte meestal op het volgende neer:
FC Rijnland – A.S.C. 1-2
In een harde en rommelige wedstrijd, trok A.S.C. tegen FC Rijnland aan het langste eind. De Leidenaren namen voor rust nog wel een 1-0 voorsprong uit een makkelijk gegeven strafschop, maar na de thee stelden de Oegstgeestenaren verdiend orde op zaken: 1-2.

Dat was in 1967 wel anders.

Wat vooraf ging: A.S.C. 1 is de voetbalcompetitie 1967/68 beroerd begonnen, want na 6 wedstrijden bungelt de ploeg onderaan met slechts 3 punten. Na overleg met de elftalcommissie, grijpt trainer Ton Kantebeen hard in en haalt youngsters Wout Bergers jr. en Ed Staal uit de ploeg; niet vanwege hun persoonlijk prestaties, maar wegens de zwakke prestaties van de ploeg als geheel. Vervanger Peter van Aken moet gaan zorgen voor meer rust en routine in de verdediging en Jan Holland moet zijn reputatie als ‘goaltjesdief’ maar eens gaan waarmaken. Op het programma staat de zware uitwedstrijd tegen Concordia Hillegom; de Hillegommers zijn niet alleen fysiek sterk, maar staan ook hoog op de ranglijst. De verwachtingen bij A.S.C. zijn niet bijster hoog gespannen; alleen Bram Zwanenburg (overwinning) en Jan Holland (gelijkspel) zijn optimistisch over een goede afloop.

De Oegstgeester Courant besluit de meest prominente sport-redacteur van dat moment,  Tante Betje,  naar de Bollenstreek te sturen om verslag te doen van deze, voor A.S.C. o zo belangrijke, wedstrijd.

In de Oegstgeester Courant van vrijdag 8 december 1967 verschijnt het bijzonder uitvoerige verslag van de wedstrijd; een regelrecht pareltje op het gebied van  sportjournalistieke verslaggeving, dat wij u daarom niet willen onthouden en onderstaand onverkort weergeven. Alsof je er zelf bij bent geweest, ja toch? Veel leesplezier!

 

AANGENAME SURPRISE VAN GEHELE A.S.C.-PLOEG

EERSTE SPEELHELFT
De bl.-witte Concordinanen blijken reeds snel verbaasd over het enthousiasme dat vooral mannen als Jan Holland, Bob Logger en De Goey aan de dag leggen. Kaptein Bekkering passt naar comebackman Holland, die echter, tot algemeen ongenoegen van A.S.C.-aanhang, op afschuwelijke manier mist. Vleugelverdediger Dick Key krijgt enkele honderden seconden later (volgens trainer Kantebeen) “een half veld in zijn oog” (het veld was overigens moeilijk bespeelbaar); gelukkig valt alles hard mee, zodat A.S.C. zijn volgende aanval kan gaan opbouwen, ditmaal geleid door de met Moulijn-trucjes bezegelde Jan Raaphorst. Jammerlijk blijven aanval na aanval op het middenveld zeer goed “gevoed” door Bob Logger steken in de verdediging van Concordia, met doelwachter Rijnbeek aan het hoofd. Maar dan een benauwd moment voor de Combinatie een kopbal wordt door doelman Holland gemist, maar via de kruising van de lat (ook een Conc.-man kan bal niet meer bereiken) gaat het leer gewoon weer aan het spel deelnemen; het daarvolgende angstige moment wordt door Zwanenburg opgelost. Te vroeg gejuich dus voor en door RKVV Concordia. Een fraaie kombinatie De Goey-Raaphorst wordt voor doel niet afgerond. Nadat Jan Staal (na rust duidelijk zwakker) voor het hek heeft gemist, ondergaat “Huipie” de Goey hetzelfde lot ongeveer: terwijl Rijnbeek reeds zijn domein verlaten heeft, knalt de A.S.C.-er keihard tegen de paal.

(Rijnbeek: “ik kon niets anders doen dan uitlopen, jammer dat die goede voetballer met zijn schoten zo weinig geluk had”). Vervolgens mist Bobby Logger tien centimeter doel; weer schiet De Goey tegen de paal. A.S.C. blijft dus in de aanval; dat is dan ook de reden waarom vele rood-zwart fans in de pauze vertolken: “hier moet toch iets uit komen!”

 

TWEEDE SPEELHELFT
De eerste minuten zijn voor doelwachter Holland; met enkele (niet geheel betrouwbare) saves weet hij groot gevaar voor zijn ploeg te keren. Ook keeper Rijnbeek laat van zich spreken bij twee goede ingrepen. Maar dan …… HET moment waar heel Oegstgeest en omstreken lange tijd op heeft zitten wachten; het moment waarop de bekende handen de lucht ingaan. Dankzij een goed genomen hoekschop door H. de Goey laat Bob Logger één voor hem wel zeer karakteristieke kopbal van zijn behaarde hoofd komen, hetgeen direkt resultaat oplevert: 1-0 voor het “plotseling zo veranderde” A.S.C.!

Doelverdediger Holland is een hard Concordiaans schot in tweede instantie meester – Dick Key grijpt goed in, hoewel zijn “plaatswerk” hierna (en trouwens de hele partij) te wensen overlaat. Kombinatie J.Holland-J.Staal-De Goey resulteert in een spetter van laatstgenoemde – net over. Luid aangemoedigd door het welbekende ‘BRAM’-koor’ geeft Zwanenburg enkele van zijn bekende slidings uit zijn grote repertoire weg. Maar dan …… WEER een moment waarop de handen de bekende lucht ingaan (zoals men maar al te graag doet): de rentree-man Holland voert zijn taak naar behoren uit: met een afstandsschot scoort hij via de binnenkant paal het voor A.S.C. tweede goalpunt. Het hele elftal begint, gestimuleerd door deze ruime voorsprong, ineens nóg beter te draaien.

De deze middag toch lang niet geheel betrouwbare doelman Holland heeft ook weer eens een sterk moment; voor een ieder die het zien wil, toont hij een snoekduik á la Ed Pieters Graafland. Logger redt in het laatste kwartier, waarin A.S.C. steeds meer in de verdrukking komt, vlak voor de doellijn. En dan …… het voor A.S.C. verlossende arbitrale eindsignaal …… A.S.C. heeft gewonnen van een groot tegenstander. Ondanks alle sombere prognoses (behalve die van Zwanenburg) heeft A.S.C. zijn aanhang weer eens laten juichen. Wij hopen voor A.S.C. dat deze ploeg  (Bekkering: fijn toch, lekker weer de goed op elkaar ingespeelde groep van vorig jaar …… maar reken er nu op : we gaan op deze voet door!) de A.S.C.-aanhang overmorgen tegen het Roelofarendsveense D.O.S.R. weer laat juichen. De omzetting (gok) georganiseerd door o.a. oefenmeester Kantebeen (een soort George Kessler in deze moeilijke situatie) is in ieder geval een goede geweest. Zowel P. van Aken als J.Holland verdienen (voorlopig nog) een eerste elftal-plaats. Een belangrijke winstpunt.

 

 

 

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!