Wat een pech, voetbalbroekje weg ………

Wat een pech, voetbalbroekje weg ………

3 december 2020 10:45


Anno 2020 is de aanschaf van een voetbaluitrusting geen enkel probleem, je gaat naar een bekende Leidse sportwinkel, trekt je pinpas en klaar is Kees! Ach, en als je een keertje een uitrustingsstuk na een wedstrijd of training vergeet, koop je gewoon een nieuw en naar het oude kijk je verder niet meer om. Kom maar eens bij de gevonden voorwerpen snuffelen op A.S.C. Als de vrachtwagen uit Oegstgeest het dorp komt binnenrijden zijn de voetballertjes in Sierra Leone ieder jaar weer dolblij, moet je maar denken!

Maar dat was vlak na de oorlog wel andere koek. Tijdens de bezetting groeide de schaarste aan voetbalspullen razendsnel en er werden zelfs organisaties opgetuigd die voetbalmateriaal verzamelden en herverdeelden onder de ‘nooddruftigen’.

Na de bevrijding bleef deze schaarste nog een tijd bestaan en in de tweede helft van 1945 werd diverse malen de noodklok geluid in het clubbericht van Rood-Zwart.

In September 1945 werd gemeld dat de nood bij A.S.C. hoog was gestegen met de ballenpositie: “nog twee goede binnenballen is ons totale bezit. Vandaar dat wij al vrij geregeld met de ballen van de bezoekende verenigingen spelen, maar dat kan natuurlijk niet altijd gebeuren. De kans is daardoor zeer groot dat, als de competities beginnen, wij zonder ballen zitten. Het scheen aanvankelijk dat onze voorraad ballen ruim voldoende was, maar nu wij de nieuwe ballen gaan gebruiken, blijken deze van een inferieure kwaliteit te zijn. De binnenballen zijn verteerd en de buitenballen gaan op de naden stuk. Wie kan ons helpen?”

In October 1945 verscheen de volgende noodoproep: “er zijn verschillende spelers, die niet kunnen voetballen, omdat zij geen voetbalschoenen meer hebben. Het lukt meestal niet om de schoenen te leenen. Er zijn echter leden die nog in het bezit zijn van twee paar voetbalschoenen. De secretaris doet een beroep op die leden om hun tweede paar aan hem te willen afstaan, zodat hij daarmede de anderen van dienst kan zijn. Hetzelfde geldt voor shirts en broekjes. Ook op de leden die niet meer voetballen, wordt een beroep gedaan om hun uitrusting te willen overdoen. Wij hopen van harte dat deze oproep nu eens niet vergeefs zal zijn”.

Er kwam een levendige handel op gang, want in November 1945 werd gemeld dat er nog enkele shirts, een voetbalbroekje en twee stel scheenbeschermers waren te verkrijgen bij het secretariaat. Ook werden een paar goede voetbalschoen maat 39/40 aangeboden in ruil voor een plus-four, leeftijd circa 17 jaar. Ook te koop 2 paar voetbalschoenen maat 39 en maat 40 (prijzig). Er waren ook nog enkele shirts te koop. Te bevragen bij het secretariaat. Tot slot miste Charles van Goor na de wedstrijd A.S.C. 3 – Meerburg 1 zijn voetbalbroekje. Wie het heeft, gelieve het terug te bezorgen (red. “ja, Charles dat had je kunnen weten, beter op je spulletjes letten!”).

Het jaar 1945 werd in December afgesloten met het bericht dat iemand gisteravond na de danspartij bij vergissing(?) de hoed van onzen penningmeester mede heeft genomen en de zijne heeft achtergelaten. Omwisseling bij den penningmeester a.u.b. Na de wedstrijd van het vijfde was een portemonnaie met inhoud gevonden. Terug te bekomen bij het secretariaat. Verder werden nog vermist: een zwart voetbalbroekje (red. “ongetwijfeld dat van Charles van Goor”), een zwarte leeren riem en een onderbroekje. Terug te bezorgen bij het secretariaat.

P.S. Wat betreft de zwarte leeren riem en het onderbroekje, vragen wij ons wel af, wat voor taferelen zich destijds in de kleedkamer hebben afgespeeld. Het is, dat er ook niet een zweepje werd vermist, anders zou je er bijna wat van gaan denken……..

gfd.jpg

p.s. op de foto uiterst links Charles van Goor (hier nog in bezit van voetbalbroek!)

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!