Wacht U voor de hond

Wacht U voor de hond

21 januari 2021 14:30


J.P., een 36-jarige café-houder, trad in 1907 met zijn hondje onder den arm de beklaagdenbank binnen van de Leidsche Rechtbank. Hij werd er van beschuldigd dat hij geen hondenbelasting betaald had voor zijn hond. Een ernstig vergrijp, zeker in de vorige eeuw!

De president van de Rechtbank vroeg wat dat te betekenen had, waarop P. antwoordde, dat hij het diertje - dat in de wachtkamer om zijn lieftalligheid al heelwat liefkoozingen had ontvangen - had meegebracht, om den ambtenaar H. te doen verklaren of dit beestje was de hond waarom het ging. Zoo ja, - en dit bleek het geval - dan wilde P. in het midden brengen, dat dit diertje zijn hond niet was.
Het geval was zoo: Deze hond loopt altijd met P. mee. De ambtenaar had de twee dan ook meermalen op straat gezien in elkanders gezelschap. Toch is deze hond, hoezeer aan P. gehecht, niet diens eigendom. Het is een clubhond, de hond van de voetbalvereeniging “Ajax”. P. heeft gepacht het buffet dezer Vereeniging, onder Oegstgeest. In de loods der club slaapt de hond en daar voedt en verzorgt P. hem dagelijks. En al wandelt het trouwe en dankbare dier nu met P. door Leiden, het is een Oegstgeestsche vereenigingshond, niets anders. Een bewijs, dat de hond het eigendom is van “Ajax, legde P. ter rechtbank over.

Het O.M. achtte toch P. voor de belasting van den hond, aan zijn zorgen toevertrouwd, aansprakelijk en eischte vijf gulden boete of een dag hechtenis tegen hem. P. gaf nog uiting aan de gedachte dat, als men een hond wil slaan, men wel een stok kan vinden. Het beestje had zich tijdens zijn aanwezigheid voor de heeren kalmer gedragen dan menig mensch en liet zich later weer gedwee stoppen in zijn transportmandje.
Veertien dagen later werd P. door de rechter vrijgesproken. Gerechtigheid!

Bij A.S.C. heeft men altijd wel een zwak voor dieren gehad; zo heeft Hein een tijdje terug een “verenigingshaan” in de voeding gehad, die weliswaar het hele terras volscheet, maar toch liefdevol werd verzorgd. Na de vrijwilligersbarbecue is het diertje echter spoorloos
verdwenen ……

kip.jpg

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!