Je hoeft niet aan een boom te hangen …………

Je hoeft niet aan een boom te hangen …………

26 mei 2021 11:00


Op zondag 11 februari 1962 treedt A.S.C. 1 voor een uiterst belangrijke wedstrijd in De Zilk aan tegen Van Nispen. En de echte voetbalkenners weten het: ‘Van Nispen uit, altijd lastig’. Zeker dit seizoen, want in het jubileumjaar gaat het uiterst moeizaam met Rood-Zwart. Na 10 wedstrijden staat A.S.C. met slechts 8 punten op de 9e plaats. Alleen Oranje Groen en Van Nispen doen het nog minder. Zij hebben elk maar 5 punten behaald. De wedstrijd tegen Van Nispen is dus een onvervalst degradatieduel en de Zilkers hebben de messen geslepen.

Het duel kent een uiterst merkwaardig einde, want 5 minuten voor tijd, bij een 2-0 voorsprong voor A.S.C., breekt voor de tweede keer die middag de doellat, waardoor de wedstrijd moet worden gestaakt.

De rechtsbinnen van A.S.C. zorgt voor de rust voor een verdiende 1-0 voorsprong, hoewel Van Nispen wat meer in balbezit is. De voorhoede van de Zilkers is echter weinig doelgericht en krachteloos. Tijdens het inschieten aan het einde van de rustperiode, gaat de doelman aan de lat hangen. Deze breekt spontaan doormidden. De lokale timmerman wordt opgetrommeld en de lat wordt provisorisch hersteld, zodat de wedstrijd, na overleg tussen de scheidsrechter en de beide aanvoerders, kan worden vervolgd. Als de rechtsbinnen van A.S.C. 5 minuten voor het einde opnieuw scoort en de stand op 2-0 brengt, gaat de doelman (wellicht uit frustratie) voor de tweede keer die middag aan de doellat hangen. Tegen dit herhaalde geweld is de provisorisch herstelde lat niet bestand en hij breekt voor de tweede keer doormidden. Voor de scheidsrechter zit er niets anders op dan de wedstrijd te staken.

Het verhaal krijgt een staart als in mei bekend wordt dat doelman F.K. van Van Nispen door de K.N.V.B. voor liefst vier wedstrijden wordt geschorst omdat hij op 11 februari 1962 in de wedstrijd Van Nispen – A.S.C. zonder noodzaak aan de doellat is gaan hangen, tengevolge waarvan deze brak. Dit feit wordt hem streng aangerekend, omdat hij reeds eerder in de wedstrijd onnodig de doellat heeft beschadigd. De wedstrijd moest gestaakt worden.

Nog is het verhaal niet uit, want aan het einde van het seizoen staat A.S.C. in acuut degradatiegevaar en de twee punten van de gestaakte wedstrijd heeft Rood-Zwart keihard nodig om degradatie te ontlopen. De laatste 5 minuten van de gestaakte wedstrijd moeten daarom nog gespeeld worden. De K.N.V.B. stelt vast dat het restant op het A.S.C.-terrein aan De Kempenaerstraat in Oegstgeest moet worden afgewerkt.

Op 28 mei 1962 verschijnt in de lokale pers het volgende bericht:

‘A.S.C.-Van Nispen (5 minuten). De ‘beruchte’ vijf minuten, waarover afgelopen zaterdag tijdens de receptie van het 70-jarige A.S.C. nog al eens werd gesproken, zijn uitgespeeld. Ondanks enige uitvalsstoten, waarbij vooral Bert Spiering zich weerde en enige goed opgezette Van Nispen-aanvallen, kwam in de stand, die bij het staken 2-0 in het voordeel van Rood-Zwart was, geen wijziging. Toen de scheidsrechter de heer Barendrecht, na 5 zenuwslopende minuten voor het ‘einde’ floot, was A.S.C. definitie in veilige haven. En dat was aan het gejuich van de A.S.C.-jeugd en haar gasten op het adspirantentoernooi goed te horen.

De mensen uit De Zilk toonden zich deze middag faire sportlieden en konden snel wat kleren aanschieten om op tijd in Vogelenzang te zijn om nog een wedstrijdje te spelen’.

Eind goed, al goed zullen we maar zeggen.

fff.png

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!