Bezoek uit Friesland

Bezoek uit Friesland

15 juli 2021 11:30


Vrijdag 9 juli jl werden de leden van de archiefcommissie aangenaam verrast door bezoek uit het hoge noorden. Greelt Plantinga was uit Leeuwarden afgereisd naar Oegstgeest om meer te weten te komen over het rood-zwarte verleden van zijn grootvader Greelt Walstra.

Op de historische website van A.S.C. was hij namelijk een teamfoto uit het begin van de 20-er jaren van de vorige eeuw tegengekomen waarop hij z’n grootvader als doelman van een A.S.C.-team herkende. Omdat bij de bewuste foto verder geen namen van de spelers zijn vermeld, moet het archief uitkomst bieden. Gelukkig is er uit het verleden van A.S.C. heel veel bewaard gebleven, zodat we er, onder het genot van een kop koffie, na een korte zoektocht achter kwamen dat de foto een opname is van het eerste van A.S.C. uit het seizoen 1920 – 1921. In dat jaar begon de wederopstanding van A.S.C. en werd het vlaggenschip kampioen van de 3e klasse West D, waardoor promotie naar de 2e klasse werd afgedwongen. Ook de namen van de spelers van het kampioensteam kwamen boven water. Op onderstaande foto zien we op de achterste rij v.l.n.r. Walstra (doel), Wamsteker en Vreeken (achterhoede). Op de middelste rij v.l.n.r. van Hoften sr, van Hoften jr en Valk (middenveld) en op de voorste rij v.l.n.r. van den Berg, Roem, Gunning, de Ruyter en Hoogendoorn (voorhoede).

De oplettende lezer ziet dat A.S.C. 1 in die tijd in een 2-3-5 opstelling speelde. Ook wel bekend als de ‘Pyramide’, een spelsysteem dat uit Engeland was overgewaaid en dat in Nederland in die jaren in zwang was.

Na een rondleiding door de historische schatkamer van A.S.C. vertrok Greelt, met 100 jaar A.S.C.-geschiedenis onder de arm, als een tevreden mens richting Leeuwarden. A.S.C. heeft er weer een vriend bij en het archief is uitgebreid met een jubileumuitgave van Rood-Zwart uit 1947 en een uitnodiging op naam van Greelt Walstra voor de cabaret- en balavond op 5 juli 1947 in de grote zaal van de Stadsgehoorzaal t.g.v. het 55-jarig bestaan.

dr.jpg

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!