TGO: Tsjakka!

TGO: Tsjakka!

15 oktober 2019 16:45


We schrijven februari 1968 als aan de Kempenaerstraat de stormbal wordt gehesen. Er is zwaar weer op komst, ASC 1 bungelt onderaan en degradatie uit de 4e klasse B van de KNVB dreigt! De paniek is zelfs zo toegenomen dat er onder de leden stemmen zijn opgegaan om het bestuur te laten ingrijpen in het beleid van de Hogere Elftal Commissie (HEC). En als dat gebeurt, dan is er pas ├ęcht stront aan de knikker! Behoedzaamheid is dus geboden.

Allereerst wordt de vraag gesteld of het om voetbaltechnische zaken gaat, of dat het op het mentale vlak allemaal niet lekker loopt, dat het ‘tussen de oren zit’, zogezegd. Dit laatste lijkt het geval, want tegen een balletje trappen kunnen ze wel in het eerste. Verder vraagt het bestuur zich af uit welke hoek de paniek komt. In ieder geval niet van de spelers zelf, noch van de trainer, noch van de leden van de HEC. Misschien dat de drie leden van de HEC iets te vertrouwd zijn met de selectie, maar het functioneren van de HEC staat verder niet ter discussie. Het bestuur voelt er dan ook niets voor om de HEC te diskwalificeren. De paniekstemming lijkt vooral veroorzaakt te zijn door de clubhuisbezoekers (red. what’s new bij ASC).

Er wordt driftig gezocht naar oplossingen. Misschien is het een idee om (tijdelijk) een ‘nieuw gezicht’ aan de HEC toe te voegen om de spirit wat op te krikken en wellicht kan tijdens een voetballoze zondag tegen een duidelijk zwakkere tegenstander worden gespeeld, zodat het ‘zoet der overwinning’ weer eens kan worden geproefd. Ook het inzetten van een complete ‘outsider’ wordt geopperd om eens met de spelers te gaan praten over eventuele (onderlinge) problemen binnen de selectie.

Na rijp beraad wordt besloten om het instrument ‘mental coaching’ in te zetten. Eén van de bestuursleden, te weten J.J. (Han) de Jongh, werpt zich op als de ‘vreemde onbekende’ die op zondagmorgen vóór de wedstrijd op neutraal terrein zgn. concentratie contacten met de selectie gaat onderhouden.

Of er over gloeiende kolen is gelopen, is verder niet bekend, maar feit is wel dat ASC 1 na enkele zondagse peptalks in het Witte Huis een eindsprint heeft ingezet, waarbij uiteindelijk Altior in een degradatieduel werd verpletterd waardoor het vierdeklasserschap werd veiliggespeeld. Tsjakka!!

Tot besluit, onder het motto je weet maar nooit, een gratis advies aan het huidige bestuur, de trainer en de HEC: “mocht ASC 1 tijdens de winterstop onverhoopt in de gevarenzone zijn beland, realiseren jullie je dan dat er bij ASC anno 2019 nog steeds een bestuurslid met de naam de Jongh actief is. Deze de Jongh (F.A. - Frits -) is, net als z’n vader, uiterst bedreven in het houden van peptalks!”  

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!