In memoriam Jacques van Gent

In memoriam Jacques van Gent

1 april 2021 12:30


Vandaag bereikte ons het droeve bericht dat Jacques van Gent op 26 maart jl. op 88-jarige leeftijd is overleden. Jacques genoot binnen de vereniging vooral bekendheid in cricketkringen. In de negentiger jaren van de vorige eeuw is hij een aantal jaren secretaris geweest van de cricketcommissie van Ajax. Het secretariaatschap nam hij uiterst serieus en nauwgezet heeft hij zich van zijn taak gekweten. Bladerend door z’n archief vallen twee dingen op: de geordendheid ervan en de stijl waarin hij de uitgaande correspondentie vorm heeft gegeven; er zitten taalkundige hoogstandjes tussen.

Hoewel hij zelf niet actief bij Ajax gecricket heeft, lag z’n hart duidelijk bij deze sport. Hij was dan ook regelmatig langs de boundary te vinden. Een markante verschijning, klein van stuk en met spierwit haar. Aimabel als hij was, met een vlotte babbel en af en toe een klein beetje ondeugend met twinkelende oogjes. We zullen zijn aanwezigheid bij Ajax missen.

De cricketsport heeft hem onder anderen geïnspireerd tot het schrijven van een bundel cricketgedichten die in 1999 onder de titel ‘Bedacht, geregeld en gespeeld door heren’ bij uitgeverij Kopwit is verschenen. Uit deze bundel is al eerder het sonnet ‘Karel’ op de A.S.C.-site verschenen. Ter nagedachtenis aan Jacques daarom nog een literair pareltje uit de bundel, het sonnet getiteld:

 

Astrid

Zij bowlt wat ongewis, heel haar bewegen
doet denken aan een pasgeboren hert
en bij de thee gedraagt zij zich verlegen,
wat bangetjes, schroomvallig introvert.

Mon Dieu, hoe mooi zijn toch haar ogen,
iets uit balans, maar dat staat juist charmant.
Is zij, vraag ik mij af vol mededogen,
ook tegen ongewenste aandacht wel bestand?

Tijdens de match heeft zij haar vingers afgedekt,
wat leidt tot opgewonden zijlijndromen,
maar wie haar slechts ziet als een lustobject
die zal het na de wedstrijd slecht bekomen

Zij hoeft, zie ik, geen clubgenoot te vrezen,
haar nagels, centimeters lang, mogen er wezen.

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!