Andere tijden, zelfde boodschap: hartenwens vervuld!

Andere tijden, zelfde boodschap: hartenwens vervuld!

1 april 2021 12:30


We schrijven 2021: “Eindelijk is het er van gekomen. We hebben kunstgras. Niet zo maar kunstgras, nee, state of the art met kurk infill. Nooit meer maaien, nooit meer lijnen trekken, nooit meer een modderig veld en nooit meer afgelastingen. Alleen iedere week een beetje vegen en klaar is Kees (Huib)! En een veldje! Om van te smullen! M.M. proficiat.”

Dat was in 1951 wel anders, getuige onderstaand fraai stuk proza uit het septembernummer van Rood-Zwart.

“Eindelijk is het er van gekomen. We hebben een grasmachine. Niet zo maar zo’n rollertje, nee, een echte motormaaier. Geen wonder dat de physionomie des heren S.J.K. (red. voorzitter Sieb Koopmans) de afgelopen weken een ontstellende verandering heeft ondergaan. Want waar blijft nu zijn vrijetijdsbesteding, waar blijft nu de gelegenheid om het langzaam doch zeker komend embonpoint te camoufleren of tegen te gaan. Waarlijk wij kunnen met hem mee voelen. Desondanks past hij zich - zie zijn op prima peil staande conditietraining - aan de eisen des tijds aan en sprint hij achter de machine of hij nooit anders had gedaan.

Wij kennen zijn zorg voor de grasmat. In heel ouden tijden heeft hij zich eens (samen met Ome Piet en Henk, één onzer terreinknechts) een koppel schapen aangeschaft. Ze zijn er later - naar het heet  -  met de verkoop vrij aardig uitgesprongen. Maar maanden er na kleefden klefferige keutels nog immer aan de voetbalschoenen. Niet je dat!

Toen kwamen de paarden van Ome Piet. Met waterbakken aan de tribune en wat meer tot des paards uitrusting behoort. De ideale oplossing was nog niet gevonden. Het gras bleef kort doch daar was alles mee gezegd.

Hadden we een echt zomertje, dan hielden de cricketers het gras aardig kort en daarmee het hart van vorengenoemde S.J.K. in rust. Maar nu de laatste jaren, waarin de zomers gelijk waren aan voor- en najaar en onze rood-zwarte landouwen herschiepen in modderige poelen, nu kwam alle ellende. Groeien meneertje. Met de dag! Wonder dat S.J.K. een dagelijkse bezoeker werd van het veld (of ie dat voordien ook niet was). En hoe ploegden diepe rimpels het (gebruinde) voorhoofd.

Het moest er af, het zou er af. Desnoods met zijn eigen rollertje, waarmee hij zijn eigen gazon (1½ x 2 meter) pleegt te maaien. En hij kreeg het er af. En hoe! Zelfs de familie trok mee naar dat “dierbaar plekje gronds.”

Dit kostte geen uren, geen dagen, doch weken. En het zag er kostelijk uit.
In het bestuur wordt dan de noodzaak van de aanschaf van een goede machine besproken. Alles is voor. Maar wie financiert het?
En dan is-ie er ineens. Zo maar een echte maaimachine. Bert weet er meer van. Na korte demonstratie wordt de koop gesloten. Beseffen we het. We hadden nog over van een zekere recette. Gaan we eens kijken. Demonstratie op aanvraag. En een veldje! Om te smullen! S.J.K. proficiat.”

afvb.jpg

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!