Willem Molenaar geridderd

Willem Molenaar geridderd

26 april 2021 14:30


Nauwelijks van de emotie bekomen, nadat hij net is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, laat Ajacied Willem Molenaar (75) weten “bijzonder vereerd” te zijn met de erkenning die Zijne Majesteit de Koning hem heeft doen toekomen.
Met een carrière als umpire die in 1974 begon, die zich ontwikkelde tot spelregelkoning en -docent die honderden umpires opleidde, werd zijn bijdrage aan het nationale cricket al eerder door de KNCB gehonoreerd met het erelidmaatschap. Deze staat van dienst is ook meer dan genoeg reden voor de Koning gebleken om Willem de versierselen te laten opspelden.

In een bijeenkomst in het gemeentehuis van Leiderdorp, maandagochtend 26 april,  liet burgermeester Laila Driessen zien zich te hebben verdiept in de cricketsport: ze sprak over de Marylebone Cricket Club en hoe Willem jarenlang de daar vastgestelde laws vertaalde voor de Nederlandse competities. Ook memoreerde zij, niet onterecht, de zeeën van tijd die Willem in het umpiren heeft gestoken. Alleen al de 1111 (!) wedstrijden die Willem heeft geumpired, nemen qua tijd ruim anderhalf jaar, dag en nacht, in beslag.
Burgemeester Driessen, overigens geen familie van Ajacied Bill Driessen, waarschuwde het publiek zich niet blind te staren op de kwantiteit, "want Willem staat vooral bekend om de kwaliteit die hij levert. Niet alleen een uitstekend umpire die ook internationaal zijn sporen heeft verdiend, maar ook als opleider van nieuwe generaties umpires die hij het vertrouwen heeft geschonken om zelfstandig wedstrijden te kunnen leiden."

Ton van Huut van de Reglementencommissie van de KNCB laat weten dat het tekenend is voor Willem dat hij “zichzelf nooit op de voorgrond schuift. Altijd dienstbaar aan de sport, zonder dat hij daarmee inboet op autoriteit. Het is Willem van harte gegund!”

“Daar sluit ik mij van harte bij aan,” vertelt Rick Verhaar. “Als voorzitter van Ajax, maar zeker ook als jarenlang lid, weet ik hoe belangrijk Willem is geweest voor het Nederlands cricket en daarmee is hij een prachtig uithangbord voor onze mooie club. Ik weet zeker dat het Oranjebitter zoet zal smaken,” lacht de vrolijke voorman van de cricketafdeling.

 

Willem Molenaar knighted

Our own Willem Molenaar has been knighted by his royal highness King Willem-Alexander for his outstanding services to Dutch cricket. He umpired 1111 (!) league and international matches and trained serveral 100s of new umpires into  the beauty of the cricket laws.
He already was awarded with the honourable membership of the Royal Dutch Cricket Board (KNCB) and he feels very humble but happy on this recognition for his services to society.

Former Ajax-chairman Frits de Jongh speaks of Willem as “a true cricket loving man. As a player not a bad wicketkeeper for Ajax and certainly a great representative for Ajax in Dutch cricket.”

An anonymous former player, now coaching a cricket club in Oegstgeest smiles with these words: “Willem has given me many times and I would like to salute him with a Very well played, Mr. Molenaar!”

Foto_Willem_Ridder_in_de_Orde_van_Oranje_Nassau.jpg

 

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!