VE2 op TV

VE2 op TV

17 mei 2021 12:00


Om nu te zeggen dat het televisiedebuut van Veteranen 2 van ASC (het zo ervaren, enige echte veteranenteam van onze club, zoals we allen inmiddels wel weten) ongemerkt voorbij is gegaan, nee, dat absoluut niet. De Skoda-commercial waarin leden van dit elftal zo’n bepalende rol spelen was op zaterdag 8 mei nog niet uit de (LEGO Masters) lucht verdwenen toen de eerste reacties al binnenkwamen. Lovende commentaren, overigens. De rode draad? ’Doorgaan, doorgaan, vooral doorgaan. Jullie hebben talent’!

En ook: Hoe, wat, waar? Waarom? Wanneer? Hoe is dat allemaal zo gekomen? Wat is er allemaal aan dit spetterende optreden vooraf gegaan? Kortom: waarom jullie, waarom dit elftal? Met andere woorden, of de ’Heeren’ van VE2 maar even wilden vertellen hoe het nu precies mogelijk was dat juist het oudste veteranenteam van voetballend Nederland (gemiddelde leeftijd 61 jaar en een beetje, de concurrentie mag zich melden) zich nu ook buiten het voetbalveld een sterrenstatus mag aanmeten. Welnu, dat gaan we natuurlijk niet doen. Van ons geen woord over de belangrijke mannen achter dit tripje, de Erics, de (Budelse) Marken en de Matthijzen van VE2. Maar een verslagje van de ’Making Off’, dat moet – zo meent het op uiterst democratische wijze aan dit elftal leidinggevende Polit Buro – wel kunnen. Bij deze dus.

We schrijven zaterdag 27 maart. We schrijven zaterdag 27 maart vroeg. Heel vroeg. De plaats van handeling: het complex van WBSV ’31 (de West-Beemster Sportvereniging uit 1931). Dan al aanwezig in het clubhuis van die 200 leden en twee velden tellende voetbalvereniging: Bert, Jan Paul, Pieter en VE2-veteraan op proef Jimmy. Ze vormen de voorwacht (voorhoede, rekenen we ook goed) van ’Veteranen 2 On Tour’. In het begin van de middag zal nog eens een elftal VE2-acteurs zich daar aan de Jisperweg in Westbeemster melden. VE2-acteurs, inderdaad. Artiesten, niets meer, niets minder. Ingehuurd door een serieus bureau dat in artiesten doet. Contractueel vastgelegd, met handtekeningen en al.

En: met riante gages natuurlijk ook. Voor niets gaat de zon op en slapen doen we ’s-nachts. Je hoeft de mannen van VE2 niets te vertellen. Gepokt en gemazeld zijn ze. In en buiten het voetbalveld. Hoewel – die riante gage blijkt wel ’gewoon’ onder de Nederlandse belastingwetgeving te vallen. En een en ander wordt door het inhurende productiebureau (of wie dan ook) ook keurig aan diezelfde belastingdienst doorgegeven. Hebben zij weer. Is het allemaal opeens maar voor de helft riant. Aan de andere kant: ook na aftrek blijft er nog een leuk bedrag over voor het elftalpotje-bestemd-voor-leuke-en-nuttige-dingen. En: die contracten en die gages kwamen sowieso pas later voorbij. Op een moment dat al die VE2-acteurs al lang zonder van enige honorering te weten ’ja’ hadden gezegd tegen het commerciële avontuur. Want elkaar in coronatijd eindelijk weer eens kunnen tegenkomen en een gezellige dag beleven – daar hoeft geen premie op te worden gezet. Dat is gewoon leuk.

En dat is het ook, daar in Noord-Holland. Er wordt druk bijgepraat, en nog eens gepraat en weer eens bijgepraat. Daar is ook alle tijd voor. Want: de opnames mogen dan de hele dag in beslag nemen, er dient ook met enige regelmaat te worden gewacht. Dat weet dat viertal dat door het elftal vooruit is gestuurd dan al veel eerder. Er zijn heel veel mensen aanwezig die heel veel willen en heel veel andere mensen die heel veel camera’s besturen. En ook heel veel willen. Maar die zijn niet altijd actief. Vaak niet zelfs. En als er wel wordt gewerkt, tja, dan wordt er vaak dubbel gewerkt. Of driedubbel. Of nog dubbeler.

Neem nu dat balletje hooghouden, waarmee Pieter de opnamedag begint. Dat staat niet zo maar goed op beeld. Nee, daar moet even aan worden gewerkt. En het is al enorm werken. We bedoelen maar. Wind uit het noorden, kracht zes, zeven. En dan een balletje hoog houden en nonchalant in de achterbak van een Skoda mikken. Dat gaat niet vanzelf. Zoals trouwens niets vanzelf gaat. Die slotscene met die instappende acteurs, de toeterende en wegrijdende Skoda, de meneer die de vlaggen ophaalt en terugzwaait. Die wordt tien keer opgenomen, kan ook wat vaker zijn. Tot groot plezier van de toekijkende VE2’ers aan de kant. Die natuurlijk ook wel doorhebben dat het altijd nog wat beter kan. En dat ook direct doorgeven.

Kennis die tijdens de opnamedag is opgedaan. We leren snel, daar komt het op neer. Neem nu de binnenkomst in de kleedkamer, het eerst shot (heeft de commercial niet gehaald, onbegrijpelijk). De regisseur van dienst (optredend namens opperbaas Anna van ’t Hek (inderdaad, de dochter van) laat iedereen keurig binnenlopen en de plek op de banken opzoeken. Om daarna te melden dat we het ’een keertje gaan overdoen’. Want het is niet de bedoeling dat je bij binnenkomst allemaal naar de cameramevrouw kijkt die zich in de doucheruimte heeft verstopt. Hoe opmerkelijk dat ook is (je maakt het niet in elke kleedkamer mee) en hoe aardig die cameravrouw ook lacht.

Van dat soort dingen dus. Ze komen steeds terug. Of het nu de steeds weer herhaalde warming-up is van het elftal, een bijna-dodelijke actie voor enkele VE2’ers trouwens, de vrije trap die steeds moet worden overgenomen, het muurtje dat dapper moet blijven springen, het aan- en uitkleden en thee inschenken van en door Har, de solo’s van Matthijs – minimaal vijf keer worden die scenes wel gedraaid. Alleen die bal in de sloot, staat er in een keer op. Dat ging ook per ongeluk. En na een kleine hint van de VE2-acteurs, dook de cameraman er ook op. Mooi. Voetballen in de polder zoals het hoort. Al weten wij met z’n allen dat het helemaal anders ligt dit keer. Voor een gewoon potje voetbal meld je je in de regel immers niet twee dagen eerder bij een commercieel bureau in de Leidse Breestraat dat in PCR-(snel)testen doet. Want je mag pas meedoen als je negatief getest bent. Overigens: ook dan worden mondkapjes buiten de opnames gewoon gedragen, houden mensen afstand, en worden de handen stuk gewassen. Jaja, onze Mark en onze Hugo mogen tevreden zijn!

En VE2 natuurlijk ook. Want laten we wel zijn. Hoeveel voetbalelftallen worden als elftal voor zoiets gevraagd? Uitverkoren, beter gezegd. VE2 wel. Waarom de zondag-veteranen precies in de zaterdagfamilie van Skoda belandden? Goede vraag. Hele goede vraag zelfs. We kunnen daar als Polit Buro een heel uitgebreid antwoord op gaan geven. Maar u weet inmiddels dat we dat niet gaan doen. Laten we het erop houden dat talent zich niet verloochent. Dat dat altijd komt bovendrijven, hoe bescheiden de spelers van dit elftal ook zijn. Talentenscouts, ook zij slapen nooit. Ze weten je te vinden. Ook na dit cameradebuut, vanzelfsprekend. In rijen van vier hebben merken en productie bureaus zich inmiddels gemeld. Of VE2 ’alsjeblieft’ weer voor de camera’s wil verschijnen, geld geen probleem – we mogen de bedragen zelf invullen. Of dat inderdaad gaat gebeuren – het is nog maar de vraag. Voorlopig is er een rustperiode ingebouwd. De artiesten kunnen nu nog redelijk ongestoord over straat lopen. Dat willen we wel zo houden.

IMG-20210328-WA0000.jpg

20210327_123712_resized.jpg

Skoda_1.jpg

Skoda_2.jpg

Skoda_4.jpg

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!