Zeg, wat doet je vader eigenlijk?

Zeg, wat doet je vader eigenlijk?

6 oktober 2021 9:15


A.S.C. krijgt van de buitenwacht nog wel eens het predicaat ‘elitair’ opgeplakt. Soms wordt zelfs gesproken van een ‘kakclub’. Dat beeld dateert al van vroeger. Maar is dat nu wel zo? De leden van The Good Old zijn op onderzoek uitgegaan in de archieven en komen tot een verrassende conclusie.

Jarenlang is er bij A.S.C. sprake geweest van ‘ballotage’. Als je lid wilde worden van de vereniging dan moest over toelating in principe door de leden gestemd worden. Ballotage is enerzijds bedoeld om te controleren of een persoon een serie (gewenste) eigenschappen bezit en anderzijds om te onderzoeken of iemand toegevoegde waarde voor de vereniging heeft. De ballotage werd bij A.S.C. in het verleden uitgevoerd door een ballotagecommissie, een commissie van (wijze) mensen (léés: mannen) die niet alleen op basis van schriftelijke informatie, maar ook op basis van een mondeling onderhoud, onderzocht wat de motivatie van de ballotant was voor het lidmaatschap en wat zijn goede bedoelingen waren.

Bij de aanmelding als lid moest een aanmeldingsformulier worden ingevuld, waarbij gevraagd werd naar het beroep van de vader van het adspirant-lid (of de moeder een beroep had kwam kennelijk niet in de hoofden op....). In het omvangrijke archief van A.S.C. bevinden zich talloze originele aanmeldingsformulieren, veelal uit vervlogen tijden. Op basis van een omvangrijke steekproef, komt het volgende beeld naar voren. Natuurlijk willen de zoontjes van de tandarts, de uitgever, de directeur van een NV, de accountant, de boekhouder, de wijnhandelaar, de fabrikant van cartonnage-artikelen en de gepensioneerd Indisch hoofdambtenaar, graag bij A.S.C. voetballen, maar het zijn toch vooral de zoontjes van de (electro-)monteur, de (machine-)bankwerker, de bakker, de melkboer, de vloerlegger, de fietsenmaker, de timmerman, de banketbakker, de kelner, de (dames- en) herenkapper, de instrumentmaker, de afschrijver, de tramconducteur, de slager, de meubelstoffeerder, de winkelbediende, de behanger en stoffeerder, de boek- en steendrukker, de kaasboer, de schilder, de letterzetter, de horlogemaker, de kantoorbediende, de graanlosser, de elektrisch-installateur, de gasfitter en de keurmeester van het slachthuis, die opteren voor een lidmaatschap bij Rood-Zwart. En natuurlijk niet te vergeten het zoontje van de stationsrestaurateur van station Haarlem.

Conclusie: A.S.C. was ten tijde van de ballotage gewoon een keurige club met keurige mensen met
keurige beroepen. Dus niks ‘elitair’ of ‘kak’. En dat is nog steeds zo! Toch?
Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!