Ode aan ‘De Spin’

Ode aan ‘De Spin’

9 december 2021 10:45


Vorige week zware kost (politiek en sport en zo), deze week staat er een licht verteerbaar stukje op het menu.

Er is een tijd geweest dat het verenigingsnieuws in een boekje (A5-formaat met rood-zwarte kaft) werd vastgelegd. Een heel gedoe. Als het goed was vond je het boekje wekelijks in de brievenbus. De inhoud bestond uit het wedstrijdprogramma, de trainingstijden, de bardiensten, de uitslagen en (vooral van de jeugd) de wedstrijdverslagen, klaverjasavonden en niet te vergeten de NAW-gegevens van de bestuursleden en het gironummer van de penningmeester. Een aantal jaren bleef het daar meestal bij. Gelukkig waren er ook leden die zich beijverden om de inhoud van het clubbericht naar een hoger niveau te tillen. In de loop van de jaren kwam een bonte stoet aan scribenten voorbij, zoals daar waren: Henkie M., het LEK, Nico van Rijnswou, Th.S (a.k.a. de Spelt, Tik-Tak-Speldo en Theofilius Speldus), Jipco Spitsbaard en vele anderen, waaronder de Uithaal van Cees van Herpen.

Pas toen Gert-Jan Onvlee (o.a. GJOver en de Personality Minishow) ingreep, ging het niveau van de inhoud van de artikelen beduidend omhoog. Niet verwonderlijk, want we waren inmiddels afgezakt tot een discussie over de vraag of een doelpunt van Willy van der Kuijlen (!) nu wel of niet terecht door de N.O.S. niet op televisie was uitgezonden. Niks ten nadele van ‘Skiete Willy’ natuurlijk, maar we hebben het bij Rood-Zwart wel over het enige, echte en oudste Ajax!

En toen was daar eind 70-er jaren ineens ‘De Spin’, schijnbaar uit het niets. En dan niet spin als in de superheld Spider-Man, maar spin vanwege de vermeende gelijkenis met Fabio Cudicini, de legendarische, boomlange (1 meter 91) doelman van AC Milan met de tentakelarmen die in de zestiger jaren van de vorige eeuw furore maakte op de Europese velden. De jeugdige lezers van deze rubriek adviseer ik om op Youtube het filmpje van Feyenoord, Wim Jansen, 26 november 1969 eens op te zoeken en aandachtig te bekijken. Dan kun je zien op welk een wonderschone wijze een legendarische en boomlange doelman ondanks z’n tentakelarmen tóch verschalkt kan worden. Een leermomentje.

Terug naar de ‘Ragno Nero’ van A.S.C., die met zijn rubriek ‘Spinneweb’ (niet toevallig zo gekozen) argeloze A.S.C.-ers in z’n draden verstrikt en hen recht uit het hart en onverbloemd zijn waarheid vertelt (‘dissen’, zouden we tegenwoordig zeggen). Maar ook de man die zijn makkers moed inspreekt en niet vergeet om tante Cor een hart onder de riem te steken als zij in het ziekenhuis ligt. Een beetje ‘ruwe bolster, blanke pit’, dat idee, niet helemaal, maar het komt in de buurt.

Genoeg inleiding en dan nu, op veler verzoek, nog éénmaal een onverkort, ongecorrigeerd en ongecensureerd  ‘Spinneweb’, met dank aan Dennis en Kea v.d. W, Koos en Qirine de H, tante Cor, Theo S, Cees v. H, Gert-Jan O, Bartje en Diederik S, Zeno, Heintje en Joep R, Leo L, oom Henk, Joop de V, Han de J, Wim N, Karel C, Rick H, Dieter F, Thijs F, de Sjeik, mevrouw N, Marco R, Frits M, Nico van R, Willem K, Ruud van B.H, Inkie, Hans S, Nico van B, Ruud B, Joop E, Frits B, Koos F en al die andere A.S.C.-ers die een inspiratiebron zijn geweest voor de pennenvruchten van ‘onze’ Spin.

‘Bevreesd begin ik aan een nieuwe uitgave van het ‘Spinneweb’. Want nu Karel C eenmaal in het bestuur zit en niet meer voor zijn verkiezing tot bestuurslid hoeft te vechten, neemt hij het niet zo nauw meer met het recht tot meningsuiting en zit de kans erin dat hij, evenals vorige week, mijn creatie als oud vot gebruikt (of er voor een bestuurslid niets beter te doen is dan klaverjassen). Monddood was ik dus en gelijk sloeg lijkenpikker Theo S toe, door kostbare ruimte te verdoen met beschrijvingen over dat rare lichaam van mij. Alsof een ieder niet weet dat ‘de Spin’ de bijnaam is van een van de grootste keepers die ons voetbal ooit gekend heeft, nl. Cudicini van AC Milan. Geen wonder was het dan ook dat ik in de vriendschappelijke wedstrijd tegen A.S.C. 6 geen schim was van de normaal o zo betrouwbare sluitpost, en keer op keer werd verrast door de spelers van A.S.C. 6, die mij net zo bekend voorkwamen als de spelers van Z-Korea indertijd voor de ploeg van Portugal. Vandaar dat ik niet de namen kan noemen van de artiesten die ons de eerste thuis nederlaag sinds jaren bezorgden. Onsportief was het wel van de heren Koos de H en Nico van B om, als zij een keer verliezen, gelijk naar huis te gaan, terwijl zij normaal juist als langste blijven hangen. Enkele spelers van het gefrustreerde 5e konden zich gelukkig revancheren door met de veteranen mee te doen. Vooral Leo L, voelde zich bij deze heren als een vis in het water en scoorde een bizonder mooi doelpunt. Hij lijkt dan ook de logische gevolgen van zijn leeftijd in te gaan zien en zal naar verluid spoedig voor het 5e verloren gaan zodat we eindelijk ons al jaren ingestudeerde lied ‘Leo, bedankt’, ten gehore kunnen brengen.

Ook bedanken mogen we Joop E, want nog nooit heb ik een arbiter van zijn niveau mogen zien schitteren. Zelfs Leo Horn kon in zijn top tijd de beslissingen niet van 80 meter afstand nemen zoals Joop dat kan. En dat was maar goed voor Frits B ook want anders had hij na een zeer grove charge vroegtijdig de kleedkamer op kunnen zoeken. Het geheel leidde echter tot een overwinning op het nog ongeslagen R.O.A.C.

Tegen het einde komt de pers met allerlei uitverkiezingen, ook bij A.S.C. komen we daar niet geheel onderuit vandaar dat wij de verkiezing van Slak 80 organiseren. U kunt mogelijke kandidaten tot 31 december opgeven maar waarschuwen U dat het onbegonnen werk is om Koos F van deze plek te verdringen.’

Een literair pareltje, niets teveel gezegd toch? Vraagje aan het bestuur: waarom worden alle 75 ‘Spinnewebben’, die bewaard zijn gebleven, eigenlijk niet gebundeld en ter gelegenheid van het 130-jarig bestaan van A.S.C. in 2022 in boekvorm uitgegeven?

En wie nu nog niet weet wie ‘De Spin’ is, moet maar eens aandachtig naar de S.K.O.D.A.-commercial kijken. De A.S.C.-veteraan die lachend een beker thee inschenkt, is ‘onze’ Spin. Goed kijken, want hij is maar een seconde in beeld. Niet gelukt, dan snel naar de authentieke drogisterij ‘Boerhaave’ op de Haarlemmerstraat. Je vind hier niet alleen alles op het gebied van gezondheid, maar ook middeltjes tegen verkoudheid, spierpijn en anaalproblemen, pillen om te poepen of kruiden om je weerstand te boosten en gezond te blijven!

Vraag naar ‘de Grote (Vriendelijke) Reus’ en je staat oog in oog met Har, ‘De Spin van A.S.C.’

spin.jpg

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!