Fryslân Boppe, Red Swart yn’e groppe

Fryslân Boppe, Red Swart yn’e groppe

28 december 2021 12:30


Op 18 april 1938 heeft A.S.C. met een elftal, samengesteld uit eerste en tweede elftalspelers, deelgenomen aan een tournooi, uitgeschreven door de vereniging Franeker en Omstreken (“Freno”). En de echte voetbalkenners weten dat het kan spoken op de dijk in Waadhoeke. Rood-Zwart liet zich echter niet kennen en wist de tweede prijs te bemachtigen. Na een barre tocht per spoor van vier uur werd de eerste wedstrijd gespeeld tegen de winnaar van vorig jaar, de derde klasser “Succes” uit Hippolytushoef (inderdaad de voetbalclub waar Donyell Malen in 2004 z’n voetballoopbaan begon. Maar dit terzijde). De wedstrijd leverde een keurige 1-0 zege op voor A.S.C., dank zij een prachtig doelpunt van Piet Mooten. Heel gemakkelijk was deze overwinning echter niet daar “Succes” uitstekend partij gaf en beide ploegen te kampen hadden met het spijkerharde veld en de bar slechte weersomstandigheden.

Tevoren had de organiserende vereniging “Freno“ met 2-1 verloren van de Harlinger Zeevaartschool Combinatie (H.Z.C.) uit Harlingen, zodat de finale ging tussen laatstgenoemde club en A.S.C. Het werd een stevig partijtje boerenkoolvoetbal, waarbij spoedig bleek dat A.S.C., zonder overigens bepaald goed op dreef te zijn, zeer populair was bij de Franekers.

Ondanks de aanmoedigingen van het publiek, wist A.S.C. het niet tot een overwinning te brengen.

In de tweede helft stonden de rood-zwarten lange tijd met 1-0 voor door weer een doelpunt van Piet Mooten, doch daarna deed zich de vermoeidheid bij de meeste spelers gelden, zodat de stand werd omgebogen in een zege voor H.Z.C. Het eindresultaat werd uiteindelijk 2-1 voor de Harlingers. A.S.C. legde door dit resultaat beslag op de tweede plaats en kwam hierdoor in het bezit van een zilveren lauwertak uitgeloofd door het “Franeker Dagblad”.

Als afsluiter van de gezellige en faire voetbaldag vond de prijsuitreiking plaats in “De Nieuwe Doelen”, alwaar uiterst vriendelijke woorden werden gezegd, vooral aan het adres van A.S.C.

Ten Cate beantwoordde de loftuitingen namens A.S.C. met een geestig speechje, dat nogal wat vreugde bij de Friezen te weeg bracht, waarna de lange terugreis naar de Sleutelstad aanvaard werd. Dankzij de nodige Beerenburgs, die in de loop van de dag achterover waren geslagen, duurde de terugreis voor het gevoel veel minder lang dan de heenreis en bleef het nog lang onrustig in de treincoupé.

ddddd.jpg

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!