‘Tweedeklassefähig’ op zaterdag of niet, that’s the question

‘Tweedeklassefähig’ op zaterdag of niet, that’s the question

8 juni 2022 12:45


Als A.S.C. 1 op zondag 25 februari 1923 tegen het Goudse Olympia door een 7-0 overwinning kampioen wordt van de 2e klasse West B van de Nederlandse Voetbalbond (N.V.B.) kan voetbalminnend Leiden zich gaan opmaken voor een verblijf van Rood-Zwart in de toen nog bestaande Overgangsklasse. Het bestuur van de N.V.B. heeft echter heel andere plannen. De Overgangsklasse wordt afgeschaft en de 1e klasse in het Westen wordt uitgebreid met één extra poule van 10 verenigingen. Dit betekent dat A.S.C. zwaar aan de bak moet. Samen met vijf andere verenigingen moet in een loodzware halve nacompetitie op neutraal gestreden worden om twee tickets voor de 1e klasse. Bij winst gaat A.S.C. niet één, maar zelfs twéé niveaus hoger spelen. In plaats van wedstrijden tegen D.E.C., Victoria, Zeist en Donar, zal Rood-Zwart dan topploegen als Ajax, Sparta, Feyenoord en Excelsior als tegenstander tegenover zich vinden. Hoe mooi wil je het sportief gezien hebben!

In Leiden is er geen enkele voetbaldeskundige te vinden die ook maar een stuiver geeft voor de kansen van A.S.C. Maar mysterieuze krachten in de sport zijn van alle tijden en het vlaggenschip van Rood-Zwart presteert het onmogelijke door de nacompetitie winnend af te sluiten:  A.S.C. is 1e klasser!

Vervolgens ontstaat binnen de vereniging de discussie of de selectie van  A.S.C. wel goed genoeg is om deze enorme sportieve stap voorwaarts te kunnen maken, met andere woorden: is A.S.C. wel ‘eersteklassefähig’, om het maar eens in goed Nederlands te zeggen. Niet alleen in de wandelgangen en aan de bar, maar zelfs in het onvolprezen cluborgaan ‘Rood-Zwart’ worden ernstige twijfels geuit. Het zijn nota bene Henk Wamsteker en Jacques Stephanus, allebei spelers van het eerste en commissieleden in het A.S.C.-bestuur, die elkaar openlijk in de haren vliegen. De enige die bij A.S.C. de toekomst vol vertrouwen tegemoet ziet, is trainer en aartsoptimist Tommy Rice: ‘we’ll beat the other chaps in the first class quite easily. I am sure of that!

Nu A.S.C. 1 zich afgelopen zondag heeft veiliggespeeld in de 2e klasse zondag, is er binnen de vereniging een soortgelijke discussie als in 1923 ontstaan over de ‘fähigkeit’ van de selectie. A.S.C. gaat volgend seizoen immers ‘horizontaal’ over naar de 2e klasse zaterdag van de K.N.V.B. en die is volgens de échte voetbalkenners minstens twee klassen sterker dan de competitie van de 2e klasse zondag. Voorlopig zijn het nog geen selectiespelers die op de A.S.C.-website met elkaar in debat gaan, maar aan de bar en in de wandelgangen wordt al druk geroezemoesd over dit onderwerp.

Ondanks het feit dat er in de vorige eeuw ernstige twijfels waren over de ‘fähigkeit’ van het eerste, heeft het team van trainer Tommy Rice het, zonder noemenswaardige versterking, liefst vier jaar volgehouden op het hoogste niveau. Tegen trainer Jesper Neuteboom zou ik daarom voor volgend seizoen dit willen zeggen: ‘we’ll beat the other chaps in the second class on saturday quite easily. I am sure of that!’ Waarvan akte. DoCos en R.C.L. zijn gewaarschuwd!

ASC_Oegstgeest_1-_2.jpg

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!