‘Goldeneye’ pakt uit

‘Goldeneye’ pakt uit

10 juni 2022 14:15


Op Tweede Pinksterdag na de wedstrijd A.S.C. 1 tegen E.M.M. 1 heeft Leen de Goeij a.k.a. ‘Goldeneye’ een prachtige verrassing in petto voor het A.S.C.-museum.

Bij A.S.C. kennen we Leen allemaal nog als speler van de ‘Goldenboys’, het jeugdteam van A.S.C. dat in de 70-er jaren van de vorige eeuw in 6 seizoenen maar liefst 5 kampioenschappen behaalde. Een elftal dat zich met gemak kon meten met regiotoppers als U.V.S., Quick Boys, Roodenburg en Lugdunum.

Bij Rood-Zwart wordt de basis gelegd voor een glanzende betaald voetballoopbaan. Telstar in IJmuiden is z’n eerste betaalde club. Dan volgt een overstap naar het Kasteel van Sparta, een jaartje ‘Blades’ (Sheffield United) en na twee seizoenen in de Adelaarshorst van Go Ahead Eagles hangt Leen z’n betaalde kicksen in 1982 aan de wilgen.

En hoewel hij de ‘Kasteeltijd’ bij Sparta met de ‘Leidse’ teamgenoten Bert Jansen, Wout Holverda, Anton Marijt en Arie van Staveren achteraf gezien als de mooiste uit z’n voetbalcarrière beschouwt, is hij toch regelmatig op sportpark Overveer te vinden, als is het maar om, met pet op en gehuld  in een A.S.C.-shirt, gezellig The Long and Winding Road mee te fietsen. Oude liefde roest nu eenmaal niet en je eerste cluppie blijft voor eeuwig in je hart gesloten.

Deze middag brengt Leen een wel heel bijzonder cadeau mee voor het A.S.C.-museum. In een gloedvol betoog, doorspekt met de nodige anekdotes, biedt Leen aan Coen Verdegaal, onze nieuwbakken voorzitter, een groot pakket aan met het dringende verzoek om dit heel voorzichtig uit te pakken. Nadat de verpakking is verwijderd komt er een ingelijst Sparta-shirt tevoorschijn. Een shirt dat Leen heeft gedragen tijdens z’n ‘Kasteeltijd’. En niet zomaar een shirt, maar een regelrecht collector’s item waar er maar 14 van zijn gemaakt. Op de rug is handmatig een wit vlak aangebracht, zodat de rugnummers vanaf de tribune ook goed zichtbaar waren. Een uniek exemplaar dat nu in het A.S.C.-museum hangt. De televisieprogrammamakers van Andere Tijden Sport hebben het nakijken!

leen.jpg

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!