“Tussen de innings”

“Tussen de innings”

29 juni 2022 14:45


De cricketsport kent wat betreft de omgang met de tegenstander een aantal vaste rituelen. Op het moment dat de tegenstander zich meldt, worden hartelijk de handen geschud en vervolgens wordt er een bakkie koffie of thee geschonken met een koekje erbij. Na afloop van de wedstrijd wordt deze, onder het genot van een biertje, wijntje of frisje, gezamenlijk geëvalueerd, waarbij het geheel wordt omlijst met chips, blokjes kaas, schijfjes leverworst en/of gefrituurde lekkernijen.

Maar omdat cricketwedstrijden nu eenmaal lang duren, langer in elk geval dan een voetbalwedstrijd, moet ook tijdens de wedstrijd aan de inwendige mens worden gedacht. Het kan niet zo zijn dat je in de loop van een cricketwedstrijd ineens van je graat valt van de honger, toch?

Daarom wordt er halverwege de wedstrijd, tijdens het wisselen van de teams, gezamenlijk geluncht. Tot halverwege de 90-er jaren van de vorige eeuw bestond de lunch bij Ajax Leiden vooral uit de obligate boterhammen met kaas, ham, worst, hagelslag en pindakaas, waarbij (karne)melk werd geserveerd of Taksi. Het was allemaal goed bedoeld, maar vanuit culinair perspectief, weinig creatief. Maar ook weer niet zo verwonderlijk, want kookprogramma’s waren in die tijd nog geen schering en inslag in de media.

In die tijd werd het bargebeuren bij Ajax energiek bestierd door Joanne Milde en met haar kookrubriek “Tussen de Innings” bracht zij de lunches op een veel hoger plan. De lunches bij Ajax werden beroemd in cricketland en er waren zelfs verenigingen die een verzoek indienden bij de K.N.C.B. om in dezelfde poule als Ajax ingedeeld te worden!   

Iedere week werden de leden van Ajax in hun onvolprezen “Ajax Cricket Nieuws” (ACN) getrakteerd op een voedzaam en gezond recept dat vrij eenvoudig voor 22 personen was te bereiden.

Uit het ACN van 27 augustus 1996 hebben wij voor u het gerecht “Championships Broodomelet” aan de vergetelheid ontrukt.

“Voor ongeveer 22 personen heb je nodig: 20 sjalotjes of het witte deel van 20 preitjes. Verder 15 middelgrote eieren, ruim een liter melk, 5 mespuntjes tijm, aroma, peterselie, peper en zout, 500 gram oud brood, 300 gram boter en een koekenpan met een middellijn van 50 centimeter.

Maak de sjalotjes of prei schoon, snipper deze zeer fijn. Klop de eieren met de helft van de melk los in een kom. Roer er de sjalotjes of prei, peterselie en tijm door en voeg er daarna het brood bij in kleine hoeveelheden tegelijk. Gebruik nog zoveel melk als nodig is om een zacht, maar goed samenhangend, deeg te krijgen. Proef het mengsel en voeg aroma, peper en/of zout naar smaak toe; de smaak wordt tijdens het bakken minder pikant. Smelt de helft van de boter in de pan, laat de boter ook tegen de rand van de pan lopen. Doe het deeg in de pan zodra het schuim van de boter begint weg te trekken. Druk het deeg uit, zodat de panbodem is bedekt. Strijk de bovenzijde van het deeg glad met een telkens natgemaakte lepel. Laat de onderzijde van de omelet op een laaggedraaide vlam of plaat bruin worden. Beboter de onderzijde van een op de pan passend, of iets groter, deksel zonder rand en leg het deksel op de pan en keer die om. Maak de rest van de boter weer warm in de pan, laat de omelet erin glijden en bak ook de andere zijde bruin. Serveer het gerecht met al dan niet gesmolten boter of een warme pikante tomatensaus.

En, niet vergeten: een glaasje champagne erbij ……… en smullen maar!!!

p.s. misschien is dit gerecht ook wel iets voor A.S.C. 1 als in 2023 het kampioenschap van de 2e klasse wordt behaald! Je weet maar nooit.

ggggtr.jpg

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!