Voetbalplaatjes - ASC

Voetbalplaatjes

Voetbalplaatjes

11 januari 2023 16:30


Wie ‘voetbalplaatjes’ zegt, zegt meestal ‘Panini’ en soms ‘Vanderhout’. Deze twee bedrijven brengen vanaf 1969 voetbalplaatjes in zakjes op de markt waarvoor destijds 5 cent per zakje moest worden betaald en anno 2023 aanzienlijk meer. Sinds 1969 hebben vooral de plaatjes van Panini wereldwijd een enorme vlucht genomen. Vooral de (oudere) WK- en EK-albums zijn bij verzamelaars erg gewild. Zo is recent het allereerste WK-album van Panini, Mexico 1970, geveild voor niet minder dan 12.000 euro. Maar daar moet ik dan wel bij vermelden dat het album liefst twee keer gesigneerd is door de onlangs overleden voetbalgrootheid Pelé. Nou dan weet je wel hoe laat het is.

Dus zuinig zijn op je volgeplakte EK- en WK-albums, daar kun je later goed aan verdienen. En de honderden dubbelen waarmee je bent blijven zitten, kun je altijd nog proberen te slijten op Marktplaats!

Verder hebben we op voetbalplaatjesgebied natuurlijk de landelijke grootgrutters. Als u bij het verlaten van de supermarkt wordt aangeklampt door hordes kinderen (vooral jongens, maar tegenwoordig ook meisjes!) die achter dranghekken om voetbalplaatjes vragen/bedelen/zeuren, dan weet u hoe laat het is. Een paar jaar geleden ging de Jumbo in Oegstgeest zelfs zo ver om alle spelers van A.S.C. op de gevoelige plaat vast te leggen en die in de vorm van voetbalplaatjes uit te geven. Druk sparen bij Rood-Zwart en er werden zelfs ruilmiddagen georganiseerd om het album toch maar vooral vol te krijgen. Goed bewaren dat volgeplakte album, is mijn gratis advies. En laat het alvast maar signeren door Huib de Goeij!

A.S.C. kwam van 1923 tot 1928 uit in de eerste klasse van de N.V.B., destijds het hoogste niveau in Nederland. In de 30-er jaren kwamen de (gratis) voetbalplaatjes sterk in opkomst. In 1907 verscheen bij het sigarettenmerk Union weliswaar het allereerste album met 30 afbeeldingen van internationals (helaas geen Iman Dozy), maar de grote doorbraak kwam begin 30-er jaren toen sigarettenmerk Miss Blanche zich ging bezighouden met het op grotere schaal uitgeven van voetbalplaatjes. Helaas voetbalde A.S.C. toen al in de 3e klasse en van een derdeklassertje worden natuurlijk geen voetbalplaatjes uitgegeven. ‘Helaas, pindakaas’, zou je zeggen.  

Maar niets is minder waar, want in 1928 kwam de Philips Cigarettes Tabaksindustrie op het lumineuze idee om een serie voetbalplaatjes uit te geven, waarvoor ook een zestal A.S.C.-coryfeeën werd benaderd, te weten: Joop Brouwer, Karel van der Meer, Piet Roem, Gé de Ruyter,  Jacques Stephanus en Henk Wamsteker. Onder het motto ‘Philips cigarettes, altijd anderhalf maal beter’, zijn er in 1928 dus zes voetbalplaatjes met een rood-zwarte signatuur op de markt verschenen.

Helaas zitten deze plaatjes niet in het A.S.C.-archief. Eén (gehavende) versie van vader Joop bevindt zich veilig in de kluis bij de familie Brouwer en van twee andere plaatjes (Piet Roem en Karel van der Meer) is alleen de afbeelding bekend. De plaatjes zijn zwart/wit met in een kader eronder staan de naam van de speler en de clubnaam vermeld. Onderstaand zijn de drie bekende afbeeldingen afgedrukt en de afbeelding die op de achterkant staat.

Het zou natuurlijk prachtig zijn als we de zes plaatjes voor het nageslacht bij A.S.C. op de kop zouden kunnen tikken. Ga er maar aanstaan, ze zijn bijna 100 jaar oud. Maar……, ‘niet geschoten is altijd mis’ was de lijfspreuk van m’n oma zaliger en daarom deze smeekbede: keer die oude schoenendoos met voetbalspulletjes van opa, die toch maar staat te verstoffen op zolder, eens om en ga op zoek naar de bewuste plaatjes. Wie weet. Het zou al mooi zijn als alle afbeeldingen boven water komen, dan kan ik er in elk geval replica van maken. Als vanouds kunt u vondsten melden op het volgende emailadres: thegoodold@ajaxsc.nl.

  hhhh.jpghhh.jpghh.jpgh.jpg

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!