Kunt u nog Jammen, Jam dan mee! - ASC

Kunt u nog Jammen, Jam dan mee!

Kunt u nog Jammen, Jam dan mee!

19 januari 2023 15:00


Dat de Ajax Sportman Combinatie geen alledaagse vereniging is, hoef ik niet te vertellen. Dat is wijd en zijd bekend. Maar dat ons clubhuis (zeg nóóit of te nimmer ‘kantine’) in het verleden het strijdtoneel is geweest van een heus Wereld Kampioenschap, zit nog maar opgeborgen in het geheugen van een zeer selecte groep oud-gedienden.

Vanaf eind jaren zeventig tot en met halverwege de jaren tachtig werden in ons onvolprezen clubhuis aan De Kempenaerstraat namelijk de wereldkampioenschappen Jammen gehouden. ‘Jammen, hoor ik u al denken, ‘hoezo, werd er in die tijd op een spontane, onvoorbereide manier muziek gemaakt bij A.S.C.?’ We hadden in die tijd weliswaar regelmatig de ‘Rijnsons’ bij een A.S.C.-feestje op bezoek, maar die optredens waren nóch spontaan, nóch onvoorbereid. Nee dus, het Jammen bij A.S.C. was van een geheel andere orde. Het gaat om een serieus spel dat alles te maken heeft met het werpen van (maximaal vijf) dobbelstenen. Als u nu direct al denkt aan Yahtzee, dan komt u weliswaar aardig in de buurt, behalve dan dat Yahtzee niet meer dan een inferieure variant kan worden genoemd van het edele Jamspel. Met name omdat er per (Jam)spel steeds drie rijtjes moeten worden gevuld (daarvan zijn er twee verplicht, eentje is vrij); een opzet, die behalve wat geluk, ook het nodige inzicht van de spelers vereist. Jammen is dus een spel dat op het lijf en de hersenen van de slimme A.S.C.-er is geschreven.

Onder de deelnemers aan het WK Jammen bevonden zich de nodige leden van A.S.C., alsmede vriendengroepen, waarin A.S.C.-ers goed vertegenwoordigd waren en niet te vergeten leden van het door Wout Bergers genereus gesponsorde SV Krant. Hetzelfde bonte gezelschap (waarin inderdaad wel wat A.S.C.-ers en journalisten te vinden waren) dat bij A.S.C. ook het initiatief nam voor het grote zaalvoetbaltoernooi op het veld. En niet te vergeten leden van de bowlingvereniging BC Tettero (eveneens genereus gesponsord, maar in dit geval door een niet ongezellige kroeg in de Leidse Haarlemmerstraat).

Bij elkaar toch al gauw een mannetje/vrouwtje of dertig, veertig dat zich voor dit WK jarenlang bij A.S.C. verzamelde om (vanzelfsprekend onder het genot van een biertje, een wijntje en een hapje) de strijd met elkaar aan te binden. Gezien de samenstelling van het gezelschap was het clubhuis van Rood-Zwart vanzelfsprekend de meest voor de hand liggende locatie.

In de annalen van A.S.C. is het verslag van het WK Jammen 1985 van de hand van een onbekende auteur bewaard gebleven:

“Gelukkig heeft dit kampioenschap, na een verwoede strijd, een nieuwe kampioen opgeleverd. Want stel je voor dat Rik Hins wéér gewonnen had, dan zouden enkele deelnemers nachten niet geslapen hebben. Maar goed, dat is gelukkig niet gebeurd. De nieuwe kampioen heet Jos Onvlee, de charmante echtgenote van onze doelman van (helaas voor hem) het tweede elftal in de jaren zeventig. Gemiddeld gooide Jos 640 punten per ronde. Op 18 punten werd Marion Roedoe, de charmante vrouw van onze keeper van het eerste elftal in de jaren zeventig, tweede. Derde is dan geworden (toch nog brons) Rik Hins, de gedoodverfde kampioen en meest constante speler van het toernooi. De grootste verrassing van deze avond was wel het zeer sterke optreden van de familie Rotteveel. Speciaal uit Arabië overgekomen (hebben volgens insiders daar veel geoefend). Maar dan, eigenlijk geen verrassing, maar toch vèr onder het gemiddelde, Bartje Schaberg met een 16e plaats. Tegen iedereen het hoogste woord, maar o wee, wanneer er gepresteerd dient te worden!

Natuurlijk wil de organisatie alle medewerkers graag bedanken voor hun geweldige hulp. In de eerste plaats Rob Paardekooper die er op een fantastische manier voor gezorgd heeft dat iedereen op tijd zijn pinda naar binnen geperst kreeg. Verder wil ik Huib en Dennis bedanken voor hun barhulp. Uiteraard worden alle sponsors reuze bedankt die het mogelijk gemaakt hebben om deze avond te kunnen houden: de firma Walenkamp-drogisten, Fasel Jeans, Wijnhuis Château au Zeno en de Minnesota Mining and Manufacturing Co (beter bekend als 3M).

Tot slot gaat natuurlijk dank uit naar de Ajax Voetbal- en Cricketvereniging voor het beschikbaar stellen van hun riante clubgebouw.

IJs en weder dienende iedereen tot volgend jaar en een goed Jam-jaar 1985!”

Op de glorieuze winnaar van het WK Jammen stond – vanzelfsprekend - een prachtige prijs te wachten. Een fraaie bokaal met veel hout en graveerwerk, ontsproten aan het creatieve brein van een bekende ontwerper, die in zijn atelier aan de Haarlemmerstraat in de loop der jaren in opdracht van A.S.C. wel meer mooie trofeeën heeft gerealiseerd. Dan kan bijvoorbeeld worden gedacht aan al die prijzen voor die veldzaalvoetbaltoernooien (zestien deelnemende clubs, zestien prijzen, elk jaar weer!), de bokaal van de (bijna) jaarlijkse A.S.C. Auto Rally en de zeer gewilde Strafschoppenbokaal. Juwelier Dennis dus, als een soort Dudok-bokalen-architect!

Onderstaand een afbeelding van de prachtige creatie, met als opschrift ’World Champion Jammen (sinds 1979)’ en met de namen van de winnaars/winnaressen erin gegraveerd. Omdat het behalve om geluk bij het Jammen ook over het nodige inzicht gaat, is het niet vreemd dat er in de loop van de jaren veel vrouwen de prijs en de bijbehorende eeuwige roem in de wacht hebben gesleept!  

En als de Evenementencommissie na het lezen van dit stukje niet razend enthousiast is geworden, om het WK Jammen weer op de kaart te zetten, dan breekt m’n klomp. We gaan in 2023 weer Jammen bij A.S.C., ik voel het aan m’n water!

Afbeelding2.jpg

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!