Gij zult………… - ASC

Gij zult…………

Gij zult…………

13 april 2023 13:30


Tenzij u de afgelopen weken onder de welbekende steen heeft geleefd, zal u de consternatie tijdens de bekerwedstrijd Feyenoord - Ajax in De Kuip niet zijn ontgaan. Zoiets is bij A.S.C. ten enenmale onmogelijk, want we zijn een nette club, waar sportiviteit torenhoog in het vaandel staat. “Ho, ho , ho”, hoor ik enkele stokoude A.S.C.-ers al lispelen boven hun bierglas, “en de thuiswedstrijd tegen Stormvogels in november 1923 dan?”

Ja, zèlfs bij A.S.C. is het wel eens een keertje gruwelijk misgegaan, zo ook op de 4e november 1923 als het IJmuidense Stormvogels z’n opwachting maakt op de Heilige Grond. ‘Een stevige ploeg met snelheid en groote doorzettingskracht’, als je de sportpers mag geloven.

A.S.C. wordt na zeer slecht spel met maar liefst met 5-1 van de mat gespeeld. Volgens sommige toeschouwers is de arbiter van dienst, niemand minder dan de illustere professor Isidore Snapper, door een aantal foutieve beslissingen, medeverantwoordelijk voor deze blamage. Snapper is na rust het spoor volledig bijster en krijgt het aan de stok met het publiek, dat hem eerst uitfluit en hoont en hem later zelfs te lijf gaat. Een waar slagveld is het trieste gevolg. Gelukkig weten de A.S.C.-officials door krachtig optreden erger te voorkomen en ze slagen er in om de ongelukkige Snapper ongedeerd in een auto te krijgen: nog een geluk bij een ongeluk!

“Het is natuurlijk onnodig te zeggen dat dit gedrag niet scherp genoeg kan worden afgekeurd. Het komt eenvoudig niet te pas en het is te hopen dat het Leidsche publiek zich voor het eerst en voor het laatst van deze slechte zijde zal hebben getoond. De beslissingen van de scheidsrechter waren weliswaar foutief, maar dan neemt men nog niet zijn toevlucht tot zulke ‘pootige’ argumenten”, is er die maandag te lezen in de Leidse pers.

De A.S.C.-bestuurderen nemen de zaak hoog op, komen in spoedoverleg bijeen, en formuleren tien vlijmscherpe geboden waaraan de wedstrijdbezoekers zich strikt dienen te houden. Twee dagen later is het A.S.C.-terrein volgehangen met pamfletten waarop de geboden in vlammende letters zijn neergeschreven:

  1. Komt steeds op tijd, opdat gij nooit anderen hindert.
  2. Zijt gij zelf geen speler, wees toch sportsman in Uw manier van toezien.
  3. Bedenk, dat ook de bezoekende partij wel eens iets goeds verricht, en niet allen de thuisclub.
  4. Onthoudt, dat alleen de sterkste club moet winnen.
  5. De geheele tribune of Uw omgeving behoeft niet altijd te weten welke partij Uw favoriet is.
  6. Dat gij met Uw club medeleeft is geen schande, maar laat dat nooit op hinderlijke wijze aan andere bezoekers merken.
  7. Wie scheldt op spelers en scheidsrechters, gedraagt zich altijd onbehoorlijk, en laat zien dat hij niets van de spelregels af weet.
  8. Bedenk, dat de spelers en scheidsrechters amateurs zijn en het spel uitsluitend voor hun genoegen spelen.
  9. Een wedstrijd is dan pas verloren of gewonnen, wanneer de scheidsrechter het eindsignaal geeft.
  10. Betaalt steeds tijdig Uw lidmaatschapscontributiën.

p.s. het laatste ‘gebod’ valt misschien wat uit de toon bij de andere negen, maar is destijds opgenomen op dingend verzoek van de toenmalige penningmeester.

Moraal van het verhaal: een gewaarschuwd A.S.C.-supporter telt voor twee!

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!