Core Stability training ter voorkoming van blessures

Core Stability training ter voorkoming van blessures

5 oktober 2017 18:00

Maurice Schrama, fysiotherapeut bij Doortast

Beste Sporter van ASC,

Zoals je misschien al gezien hebt geven wij als fysio's de jongens A en heren selectie op de dinsdagavonden core stability trainingen. Uiteraard doen wij dit met een reden. Het liefst zouden wij willen dat elke sporter deze oefeningen doet om blessures te voorkomen. Uiteraard begrijpen wij het dat niet iedereen weet wat core stability betekent, dus hebben wij hier een informatief stukje over geschreven.
Veel leesplezier en mocht je naar aanleiding van ons artikel vragen hebben, dan zijn wij te bereiken op 071-5230185.Core stability:

Eerst een paar interessante cijfers over blessures. Ieder jaar ontstaan er in Nederland zo'n 5 miljoen sportblessures, waarvan ongeveer 1 miljoen tijdens het voetballen. De enkel (26%) en de knie (21%) zijn de meest getroffen lichaamsdelen. Daarnaast zijn het bovenbeen en de heup verantwoordelijk voor 19% van de blessures. Nog interessanter is dat er 240% meer kans op blessures is voor spelers die een jaar eerder ook al geblesseerd raakten.

Door deze blessures kunnen sporters vaak een aantal weken niet sporten. Om dit te voorkomen is het verstandig preventief aan je lichaam te werken, zodat de kans op blessures afneemt. Daar kan de ‘core stability’ aan bijdragen.

Wat is core stability?

In de bewegingsleer wordt ervan uitgegaan dat alle gewrichten en spieren in het lichaam elkaar beïnvloeden. Hierin speelt de 'core stability' een essentiële rol. Je 'core' zorgt namelijk voor optimale krachten overbreng en stabilisatie van het lichaam.
Met de ‘core’ bedoelen we je diepe buik- en rugspieren. Deze spieren zitten stevig aan je wervelkolom vast en ondersteunen je wervelkolom bij (nagenoeg) alle activiteiten die je uitvoert.

Op het moment dat jouw ‘core’ ongetraind is, raak je eerder vermoeid bij je dagelijkse activiteiten maar vooral bij het sporten. Alle andere spieren zullen nu harder moeten werken om de belasting van het sporten op te kunnen vangen. Op dat moment is er een groter risico op blessures.
Heel veel blessures ontstaan dus aan het eind van een 1e of 2e helft, want dan ben je extra vermoeid.
Een ander voordeel van het versterken van je ‘core’ is dat je je fitter zult gaan voelen. Tijdens een wedstrijd weliswaar fitter dan de tegenstander wat ervoor kan zorgen dat je capaciteit groter is en waardoor je de wedstrijd misschien wel wint.

Hoe kan ik mijn core versterken?

Je kunt je 'core' al versterken door 2 á 3 keer per week bepaalde oefeningen te doen. Onderstaande oefeningen zijn hele goede oefeningen om te beginnen met het versterken van jouw "core". Bouw het rustig op. 3 x 10 herhalingen / seconden per oefening is een prima intensiteit om te starten.
Zijn de oefeningen pijnlijk in je gewrichten, of heb je twijfels of het de juiste oefeningen voor jou zijn, neem dan gerust contact met ons op.

crunches: versterken v.d. rechte buikspieren
crunches schuin: versterken v.d. schuine buikspieren
planken: versterken algehele core stability
superman: versterken rug en bil spieren
bruggetje bouwen: versterken rug, bil en hamstrings

Succes.

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!