Waar is dat feestje? (1952) - ASC

Waar is dat feestje? (1952)

Waar is dat feestje? (1952)

21 april 2022 12:30


In 1962 bestaat de “Good Old” precies 60 jaar en het diamanten jubileum moet natuurlijk groots en meeslepend gevierd worden. Een van de hoogtepunten van de feestelijkheden was ongetwijfeld de receptie, die op 31 mei in het “Gulden Vlies” werd gehouden. Een stroom van afgevaardigden van Nederlandse voetbalclubs, voetbalorganisaties en reünisten van Rood-Zwart kwamen voorzitter Koopmans en zijn medebestuursleden de hand drukken en getuigden met warme woorden, die dikwijls vergezeld gingen van een blijvende herinnering, van hun belangstelling voor het diamanten feest van de oudste voetbalvereniging van Leiden.

Eregast van de zeer geanimeerde receptie was zonder twijfel de heer Karel Lotsy, de voorzitter van de K.N.V.B. Hij kwam alleen niet in functie - de K.N.V.B. is namelijk alleen vertegenwoordigd bij 50- en 75-jarige jubilea – maar ‘slechts’ eenvoudig als reünist. Want Lotsy is zijn belangrijke voetbalcarrière in 1908 gestart bij Ajax Leiden: op het veld van Pomona maakte hij voor het eerst kennis met Koning Voetbal. “Mijn voetbalspullen had ik altijd in een groene botaniseertrommel”, zo vertelde Lotsy, “want mijn vader moest niets van het voetbalspel hebben……”

Lotsy sloot z’n aanwezigheid tijdens de receptie af met de navolgende mooie woorden in de richting van Rood-Zwart: “De geest, de liefde voor traditie en de idealen ten aanzien van sportbeoefening zijn bij A.S.C. altijd gebleven”. Het is maar dat je het weet.

Het feestprogramma was verder als volgt: er werd natuurlijk ook gevoetbald:  vier eersteklassers, te weten ’t Gooi, Sparta, D.W.S. en Xerxes, tegen wie A.S.C. in het verleden heeft gespeeld in de eerste klasse, bonden op De Kempenaerstraat de strijd aan met elkaar. Voetbal op topniveau in Oegstgeest. Volle bak op de tribune!

Op 30 mei ging het huidige veteranenteam van A.S.C. in de slag met een team van spelers die 15 jaar geleden nog in het eerste speelden. Na afloop vertrokken allen naar “De Harmonie” waar Gé en Marinus Boender de tentoonstelling “A.S.C. IN 60 JAAR” hadden ingericht. Onder het genot van een hapje en een drankje en met op de achtergrond een gezellig muziekje, werd al het moois uit de archieven bewonderd.

Op 1 juni gingen we met z’n allen gezellig varen over de plassen en na afloop van de boottocht stonden de deuren van “De Harmonie” als vanouds weer wagenwijd open om gezellig samen te zijn. Maar om 24.00 uur ging de deur op slot en iedereen naar bed, want men moest op 2 juni (Tweede Pinksterdag) weer bijtijds uit de veren voor de erewedstrijd van A.S.C. 1 tegen V.O.C. 1 uit Rotterdam. Oorspronkelijk zou A.S.C. tegen Feijenoord 1 spelen. Aangezien de Rotterdammers niet over voldoende spelers beschikten die vroeger hebben meegespeeld, ging dit feest niet door. Ze durfden natuurlijk niet meer na de 3-1 nederlaag in 1925, maar kom daar dan gewoon eerlijk voor uit!

Op 3 juni namen de adspiranten en pupillen het onderling tegen elkaar op en na afloop, toen de stofwolken waren opgetrokken, werden de buikjes gezellig rond gegeten met pannenkoeken met stroop in “Het Gulden Vlies”.

We zijn inmiddels het hoogtepunt van de feestweek genaderd, want op zaterdag 7 juni ging in een bomvolle Stadsgehoorzaal het dak er compleet af, want niemand minder dan het cabaretgezelschap van Rens van Dorth (met Cas Oosthoek op piano dans van het Dicola Duo) kwam z’n opwachting maken in de Sleutelstad: ‘k ben zo verliefd, was het maar waar, ‘k ben maar een groentje, van hoepelrok tot swingjas, een mal geval, FLIK, FLOK, FLAK, joeleihitie, opvoeden is een kunst, zwervende zangers, een beetje philosophie en natuurlijk het aloude ‘Kunt U zingen, zing dan mee!’ Een onvergetelijke avond, waarna tot in de vroege ochtend gedanst kon worden in de grote zaal van de Stadsgehoorzaal.

Letterlijk alles is destijds uit de kast gehaald om van het diamanten jubileum van A.S.C. een daverend succes te maken!      

Heeft u na het lezen van het bovenstaande stukje, net als wij,  nu ook zo’n ongelofelijke zin gekregen in een feestje? Nog een maandje geduld!!

Wordt vervolgd!

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!