“A beer a day keeps the doctor away”…….of juist niet?!?

“A beer a day keeps the doctor away”…….of juist niet?!?

8 oktober 2019 11:15


Voor de verandering is de voorkant van deze medaille interessanter dan de achterkant. We beginnen daarom met de gravering aan de achterzijde. Die luidt: “L.V.B. 1908 Extra Prijs De Sportman”. Kennelijk vond het bestuur van de Leidsche Voetbalbond het wat sneu dat De Sportman dat jaar geen kampioen was geworden en besloot het om een medaille toe te kennen om het geknakte groen-witte moreel van De Sportman wat op te vijzelen.Sponsoring was in die tijd kennelijk niet ongebruikelijk, maar de LVB had wel een heel bijzondere sponsor voor deze extra prijs in de arm genomen , nl. de Volksbond, Vereeniging tegen Drankmisbruik.

De Volksbond werd in 1875 door Louis Philippona opgericht als de “Multapatior's (vertaling: “ik lijd veel”) Bond ter bestrijding van bedwelmende dranken”. In 1882 werd de naam veranderd in Volksbond, Vereeniging tegen Drankmisbruik.  Doel van de bond was door opvoeding en ontwikkeling van het volk het drankmisbruik te bestrijden. Er werden koffiehuizen, wacht- en schaftlokalen opgericht, waar alcoholvrije dranken te verkrijgen waren. Ook werd aandacht geschonken aan lichamelijke activiteiten en het stimuleren van hobby's. Er werden lezingen gegeven en bibliotheken opgericht.

De gegraveerde tekst op de voorzijde vermeld verder nog: “ontwikkeling zelfbeheersching, huiselijk geluk, welvaart”.

Omdat er in ons eigen wachtlokaal tegenwoordig ook 0.0 bier wordt geschonken, heeft “The Good Old” na ampel beraad met het ASC-bestuur besloten om deze medaille niet in de prijzenkast op te hangen, maar een prominente plek te geven boven de bar! Proost!!

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!