Arbitrage van hoog niveau!

Arbitrage van hoog niveau!

9 juli 2020 13:15


In 1923 eindigt het vlaggenschip van ASC fier bovenaan in de 2 e klasse van de Nederlandsche
Voetbalbond (NVB). Het is groot feest aan de Kempenaerstraat en het bier vloeit rijkelijk, want Rood-
Zwart promoveert door dit kampioenschap naar de 1 e klasse, destijds het voetbalwalhalla van
Nederland! De volgende jaren zal het, wat de publieke belangstelling betreft, storm lopen, zeker als
de ‘grootmachten’ Feyenoord, Ajax, Sparta en Blauw Wit hun opwachting maken in Oegstgeest.

In het ASC-archief bevindt zich een schoolschrift (of beter gezegd een ‘cahier’) waarin een zekere J. Breedeveld minutieus alle wedstrijden van ASC 1 van 1923 tot 1927 heeft bijgehouden: data, opstellingen, uitslagen, doelpuntenmakers en scheidsrechters, dit alles vastgelegd in een keurig schoonschrift, kortom een pareltje!
 
Bij het scheidsrechterskorps geen bekende namen, dus géén Rooyakkers, de Bruijn, Heitmeijer, Cohen of Brouwer, niettemin is er één naam die de aandacht trekt. Op 3 februari 1924 is bij de wedstrijd Haarlem – ASC de arbitrage in handen van Prof. I. Snapper. Wat doet deze hooggeleerde heer in vredesnaam op de voetbalvelden? Hoog tijd voor een onderzoekje.
De arbiter in kwestie is Isidore Snapper, geboren in Amsterdam, hartje Joodse buurt, z’n vader was een diamantslijper. Snapper is een briljante leerling, want al op 16-jarige leeftijd begint hij in Amsterdam aan een medische studie. Zijn ster rijst razendsnel in de medische wereld: op 30-jarige leeftijd wordt hij benoemd tot hoogleraar interne geneeskunde in Amsterdam!
 
In deze periode meldt Snapper zich ook, na uiteraard eerst de spelregels nauwkeurig te hebben bestudeerd, bij de Nederlandsche Voetbalbond als scheidsrechter. Het begint met studentenvoetbal maar binnen een jaar fluit hij al wedstrijden in de 1e klasse. In Ajax Nieuws werd met bewondering geschreven over de “ongeëvenaarde prestatie van een professor die ging scheidsrechteren en het klaarspeelde in één seizoen naar de hoogste trede van de scheidsrechtersladder te klimmen”.
 
Het fluiten op zondag is overigens wel een tijdverdrijf waarvoor hij een prijs moet betalen; incasseren van kritiek van de voetbalpers en, zoals het in de voetbalwereld toen ook al ging, geweld en bedreiging van fans die hem zelfs een keer een buil op het hoofd sloegen omdat ze het niet eens waren met zijn beslissingen.
“Lessen in nederigheid”, noemen familieleden jaren later zijn liefde voor voetbal en fluit. Zijn eigen maatregel om te zorgen dat hij niet te arrogant zou worden....... Oh ja, u bent natuurlijk nog benieuwd naar de uitslag. Een zwaarbevochten 1-0 overwinning van ASC door een doelpunt van Hans Goslings; “Onder professoren”, zogezegd!
 
go.jpgfluit.jpg
 
Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!