Klassieke Veteranen verliezen nipt van Ajax

Klassieke Veteranen verliezen nipt van Ajax

26 november 2018 15:45


Op zaterdag 10 november speelden de Klassieke Veteranen de uitwedstrijd tegen Ajax op sportpark de Toekomst. Op de site ajaxamateurs.nl is een mooi verslag te vinden dat we jullie niet willen onthouden.

AJAX 5 wint clubnaam twist van ASC … 4-2
Zaterdag 10 november stond met rood in mijn agenda gemarkeerd. De clubnaam twist tegen A.S.C., of beter gezegd Ajax Sportman Combinatie. Het oude Ajax tegen het nieuwe Ajax. Ja u leest het goed, er bestond namelijk al een Ajax voor ons aller Ajax werd opgericht namelijk Ajax Leiden opgericht in het jaar 1892. Geen niemendalletje trouwens, want in het jaar dat ons Amsterdamse Ajax werd opgericht (1900) stond Ajax Leiden trots in de tweede bekerfinale die toen overigens nog de NVB Beker was genaamd (de naam Koninklijke werd later pas toegevoegd). Er werd helaas verloren met 3-1 van Velocitas Breda. Het kampioenschap van de 2e klasse werd wel vijf keer veroverd. De eerste keer in 1899 en de laatste keer in 1918, het jaar waarin ons Amsterdamse Ajax voor het eerst kampioen van Nederland werd. In 1917 verhuisde het Leidense Ajax naar Oegstgeest om een jaar later te fuseren met LAV De Sportman tot Ajax Sportman Combinatie. De legende gaat heden ten dage nog steeds in Oegstgeest dat, toen Ajax Leiden fuseerde, ons bestuur met het bestuur van ASC overeengekomen is dat alleen nog Ajax Amsterdam de naam Ajax mocht dragen om verwarring te voorkomen. Men zoekt bij ASC nog steeds in de archieven naar deze getekende akte maar het gerucht gaat dat deze verloren is gegaan na de tribunebrand van 1965. Vaak wordt er gegrapt dat er misschien via een rechtszaak wel wat te halen is bij de Amsterdammers. Per slot van rekening waren de Leidenaren de eerste. Aangezien we elkaar tegenwoordig ontmoeten in de klassieke veteranen competitie besloten we het vandaag als heren op te lossen. De winnaar van vandaag mocht de naam hebben en houden.


Ajax 5 wou in de Adidashal op De Toekomst iets te relaxed aan de wedstrijd beginnen met een slappe bal en maar 9 veldspelers. Scheids Klaas, scherp en oplettend als altijd, greep meteen in en zorgde voor een goede bal en twee complete elftallen. Toen de Old Heroes opnieuw aftrapten was het realisme van de enorme belangen die er op het spel stonden wel doorgedrongen. Ajax 5 had de bal en stond die niet meer af, naar hartelust combineerde de mannen op zoek naar dat ene gaatje in de muur die de Ajax Sportmannen uit Oestgeest hadden opgetrokken. In de 3e minuut gaf Alex Liefhebber een van zijn bekende sublieme voorzetten over de defensie heen. Het kleinood was een prooi voor de altijd gretige Mark Reiz die tegendraads de 1-0 tegen de touwen kopte. Hierna volgde een werkelijk middeleeuwse belegering waarbij ASC letterlijk maar tweemaal over de middellijn kwam en continue drie man voor de eigen keeper had geposteerd. Iedere combinatie trof wel een vijandelijk been en aanvallen die een beter lot verdiende werden zo onschadelijk gemaakt. Stuutje probeerde het tweemaal met een goede solo, maar ook zijn schoten werden gesmoord in een woud van spelers. Aangezien de Oestgeesters hun defensieve taken goed op orde hadden, bij het toch wel hoge tempo van de onzen, was het tijd voor een andere echte Ajax variant … “laat de bal het werk doen”.

In de 33e minuut was het wachten de volgende combinatie, maar lobte Rivallino Sleur de bal over de verraste keeper voor de 2-0. Ajax was los. De 3-0 volgde vrij vlot hierna. Na een mooie combinatie werd na een lange pas de bal teruggelegd waar Riva wel raad mee wist. Hij nam de bal meteen op de schoen om via een lekkere stuit zijn tweede van de dag aan te tekenen. Weer drie minuten later werd de keeper omspeelt, de complete verdediging liep de goal in om hun keeper te redden maar in plaats van te schieten draaide onze aanvaller op de achterlijn om zijn as om strak voor te trekken. Net toen de verdedigers uit de goal kwamen om te happen rondde Paul Burgers de strakke voorzet simpel af voor de 4-0 ! De schoonheid zat hem in de geslepen actie vooraf.

Drie goals in zo’n zeven minuten hoorde ik de ASC bank verzuchten in de rust. Waar zou dit na de tweede helft in eindigen? Na drie minuten in de tweede helft was het opnieuw raak. Echter, het waren ditmaal de Ajacieden uit Oegstgeest die de o zo belangrijke eretreffer op het scorebord produceerde .. en hoe! Roel van de Land kreeg de bal bij de zijlijn en bedacht zich geen moment om met een heus Bergkampie (schot met een boog over de keeper heen vanuit een moeilijke hoek) onze goalie Rende te verschansen. Roel heeft nu voortaan iedere verjaardag en 3e helft zijn gloriemoment tijdens het verhalen rondje. Mochten ze je niet geloven Roel dan verwijs je gewoon naar dit stukje die het officieel onderbouwt. Hierna gebeurde er niets bijzonders meer. Ajax had de winst binnen, miste scherpte en speelde in te laag tempo. In de laatste minuut maakte ASC de uitslag nog iets fatsoenlijker voor zichzelf. Profiterend van balverlies kon Gijs Jansen (iedere Ajacied wordt genoemd in dit verslag) ongehinderd op onze keeper af, omspeelde hem en bezegelde zo de 4-2 eindstand. De clubnaam was door de Old Heroes voor eeuwig veiliggesteld na een weergaloze eerste helft. Logisch dat je de dan de tweede helft met je hoofd in de wolken loopt na zo’n historische daad. Trouwens, de cricketafdeling van ASC speelt nog altijd als Ajax in de cricketcompetitie (zie het huidige logo) en dat vinden wij dan weer okay. Per slot van rekening zijn we allemaal Ajacieden.

Bron: Ajaxamateurs.nl
Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!