Ledigheid………

Ledigheid………

19 maart 2020 11:45


Nu de voetbalcompetitie voor langere tijd stilligt, er niet collectief getraind mag worden en ook een bezoek aan de sportschool niet is toegestaan, ligt natuurlijk een dramatisch verlies aan zowel wedstrijdritme als conditie op de loer.
The Good Old heeft recent de hand weten te leggen op het nuttige naslagwerkje “LICHAMELIJKE VOORBEREIDING van VOETBALLERS voor WEDSTRIJDEN”, een uitgave van den “NEDERLANDSCHE VOETBALBOND” uit maart 1924. Voor het luttele bedrag van 10 cent wordt een schat aan informatie over technische oefeningen en oefeningen in samenspel aan de lezer gepresenteerd.

Gelet op de coronapandemie willen wij in het bijzonder het hoofdstuk “KAMERGYMNASTIEK” onder de aandacht brengen.

We beginnen met Lenigheidsoefeningen voor voet, knie, heup en romp. De bedoeling van deze oefeningen is om de bewegingsmogelijkheden van verschillende gewrichten te vergrooten.

  • Oefening 1 bevordert de bewegelijkheid van den voet door rekking der kuitspieren. Ga met den voorvoeten (bal van den voet) staan op b.v. een voetenkussen of houten balk van plm 10 c.M. dikte en probeer daarna den hielen op den grond te drukken.
  • Oefening 2 is bedoeld voor rekking der spieren aan den achterzijde knie- en heupgewricht.  Uitgangshouding is zitten op den grond met gebogen beenen, de handen grijpen de voeten vast. Afwisselend linker en rechter been strekken, daarna ook beide tegelijk. De handen blijven steeds aan den voeten.
  • Oefening 3 bevordert de bewegingsmogelijkheid van het heupgewricht. Uitgangshouding is sluitstand en steun van 1 hand aan tafel, stoel of ledikant. Afwisselend linker en rechter been krachtig voor- en achterwaarts slingeren, zoo mogelijk tot boven het hoofd.
  • Oefening 4 is een lenigheidsoefening voor den romp. Ga in spreidstand staan met den armen laag. Snel rompbuigen links zijwaarts. Rechter arm door zijwaarts hoogzwaaien; onmiddellijk gevolgd door tegengestelde beweging naar rechts, dus rompbuigen rechts zijwaarts en linkerarm hoogzwaaien. 8 maal links, 8 maal rechts.


Vind je deze oefeningen toch een beetje aan de pittige kant, dan adviseren wij het volgen van het tv-programma “NEDERLAND in BEWEGING!” dat iedere dag op NPO 1 door Omroep MAX wordt uitgezonden (meestal om 9.15 u). Dankzij het nimmer aflatende enthousiasme van Olga Commandeur wordt zelfs de stramste veteraan weer zo soepel als een jonge god!

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!